zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Bachove esence – spoznajte jih

10. 4. 2016; 12.00
Avtor: Mateja Blažič/Bodi zdrava
ženska, kapljice, bach,

Terapija z Bachovimi esencami v nobenem primeru ne nadomešča zdravljenja uradne medicine. Esence lahko jemljete ob jemanju drugih zdravil, nikakor pa niso razlog za prekinitev zdravljenja. foto: Profimedia

Osemintrideset stekleničk z zdravilnimi esencami je zasnoval dr. Edward Bach, angleški zdravnik z začetka dvajsetega stoletja.

Bach je izhajal iz homeopatije in posvetil življenje odkrivanju vzrokov bolezni. Te je pripisoval notranjemu neravnotežju ter posledično pri zdravljenju upošteval tudi pacientove misli in čustva kot podlago za razvoj bolezni.

Opredelil je 38 človeških psiholoških stanj – od tod tudi 38 zdravilnih pripravkov, ki temeljijo na esencah 38 zeliščih, ki blažijo oziroma odpravljajo bolezenske vzroke – oziroma na energetski ravni čustva, vzorce in misli.

Kapljice so sestavljene iz vode, alkohola in drugih kemičnih in organskih spojin, zato jih lahko jemljejo tudi otroci in nosečnice, pa tudi živali. Ker temeljijo na studenčnici 's cvetnim zapisom', nanje ne moremo biti alergični ali se predozirati z njimi, prav tako nimajo stranskih učinkov in se jih lahko kombinira pri jemanju zdravil in drugih alternativnih terapijah.

Uporaba esenc je preprosta: dve kapljici izbrane esence štirikrat na dan spijemo v kozarcu vode ali nanesemo pod jezik. Esence lahko tudi kombiniramo med seboj

Kako torej delujejo esence? Izbrane cvetlice vibrirajo na določeni frekvenci, ki se ujema s frekvenco v človekovem polju. Če pride v človekovem polju do neravnotežja, se to izrazi duševno ali telesno. Vibracija kapljic pomaga sprostiti blokado in vzpostaviti porušeno ravnotežje na energetski ravni. Zato so kapljice zasnovane na osebnostnih lastnostih in čustvenih stanjih, ne na simptomih in boleznih.

Gospa Irena Fridl, ki že vrsto let pomaga strankam z esencami, pravi: "Bachove kapljice so milo, nežno zdravilo, namenjeno zdravljenju negativnih čustev, kot so jeza, strah, žalost, depresije, ljubosumje … Stranke, ki pridejo po Bachove esence, želijo spremeniti svoje čustvene vzorce, s katerimi niso zadovoljne, in vidijo, da jim škodijo tudi na fizični ravni, kot bolezen ipd. Njihove učinke čutijo predvsem kot umiritev, boljše spanje, ne obremenjujejo se več za vsako stvar, večina jih dobi voljo, da se spopadejo s svojimi izzivi na vseh področjih."

Cilj terapije je namreč, da ponovno vzpostavi duševno ravnotežje in nas poveže z lastnimi duševnimi in telesnimi močmi samozdravljenja. Zato je pomembno, da pri izbiri esence izhajamo iz trenutnega počutja in pomanjkljivosti v čustvenem, duševnem smislu, na katero lahko esenca pozitivno vpliva. V primeru negotovosti in brezupa, ko ste vrgli puško v koruzo ali okrevate po dolgotrajnih boleznih, se priporoča košeničica (Gorse), ki vrača upanje. Če ste obtičali na mestu in z nostalgijo zrete v preteklost, vas prevevajo domotožje, proces ločitve ali spremembe, je za vas kovačnik (Honeysuckle), ki se vam bo pomagal pomakniti naprej. Primerne so torej za vse življenjske situacije in težave, tudi pri izgorelosti, žalovanju, paniki, strahu, občutku nemoči, ločenosti, neljubljenosti …

"Bachove kapljice ne delujejo tako hitro kot zdravilo, na primer tableta proti glavobolu. Vplivajo na čustva z energijo, dajo nam upanje, energijo, samozavest, da lahko potem sami rešujemo svoje težave. Niso čudež, ki deluje čez noč. Na čustvenih vzorcih je treba delati dlje časa, biti pripravljen nanje in verjeti, da pripomorejo k našemu razvoju, še vedno pa smo mi tisti, ki naredimo napredek in rešimo problem, zaradi katerega smo začeli jemati kapljice," pojasnjuje Irena Fridl.

Kapljice so primerne za vse življenjske situacije in težave, tudi pri izgorelosti, žalovanju, paniki, strahu, občutku nemoči, ločenosti, neljubljenosti …

Nekaj Bachovih esenc in težave, pri katerih pomagajo:

Cikorija (Chicory): Proti posesivnosti v odnosih, čustvenem izsiljevanju, manipulaciji, smiljenju sebi, kadar se vam ljubezen ne vrača, kot ste si zamislili. Notranja praznina, občutek, da niste ljubljeni ali zaželeni.

Encijan (Gentian): Ko ste obupani in brez volje, pomanjkanje volje ob neuspehih, črnogledost, cinizem. Nezmožnost videti pozitiven izid.

Sporiš (Vervain): Prepričanje, da ste odgovorni za vse, kar se dogaja okoli vas. Pretirana zagnanost, ženete se prek skrajnih meja, deloholiki, pretirani perfekcionisti.

Divji kostanj (White Chestnut): Nenehno aktiven um, ki ves čas razmišlja, melje, brenči in se nikakor ne umiri. Mentalni procesi, ki se nenehno vrtijo okoli istih misli, pogovori in scenariji, ki potekajo v vaši glavi, zaradi nenehnega razmišljanja vas muči nespečnost.

Najbolj znano in razširjeno Bachovo zdravilo pa je 'Rešilno zdravilo', kombinacija petih esenc, ki se uporablja za vse vrste šokov, v stiskah, pri hudem strahu, globoki žalosti, napetosti, v stanjih panike, ravnodušnosti, pri boleznih, poškodbah, nesrečah, udarcih, pikih … Povrne nam energijsko ravnotežje in občutek miru.

prejšnji članek
Kateri izdelek iz aloje vere izbrati?
Življenjski slog
Kateri izdelek iz aloje vere izbrati?
naslednji članek
Legitimni strupi – izognite se jim!
Zdravje
Legitimni strupi – izognite se jim!
#nasazenazenska
nasazenazenska