901596_f168_dragonja_promet02t
Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še ne bo konec

1683742182-dsc7277-01-1683742078866
Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne zaslužke. Zakaj jih Klemen Jaklič skriva?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Legitimni strupi – izognite se jim!

10. 4. 2016; 10.30
Avtor: Ajda Janovsky /Bodi zdrava
hrana, barvila, dodatki

Kot vir informacij o vsebnosti posameznih snovi so nam služili http://www.ninamvseeno.org/zdravje/e/seznam_aditivi.aspx in deklaracije posameznih izdelkov. foto: Profimedia

Čeprav je za mnoge dodatke, ki se uporabljajo v prehrani, dokazano, da škodljivo vplivajo na človekovo zdravje, jih vseeno najdemo v mnogih izdelkih – tudi tistih, ki jih ponujajo na policah slovenskih trgovin. Pri katerih moramo biti še posebej previdni?

Kljub temu da naj bi za varnost hrane pri nas skrbele ustanove, kot je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (med drugim vas na spletni strani http://www.uvhvvr.gov.si/ obvešča o morebitnih najnovejših spornih izdelkih v naših trgovinah), in so naši zakoni v skladu z zakoni EU precej strožji od podobnih zakonov na drugi strani Atlantskega oceana, na policah naših trgovin najdemo številne izdelke, ki vsebujejo zdravju neprijazne ali celo nevarne snovi.

Pri emulgatorjih (E) lahko za nekakšno merilo strupenosti na prvo žogo vzamemo označevalno število – višje kot je, bolj dokazano zdravju škodljiv je izdelek, vendar pa obstaja tudi nekaj izjem.

Strupena mavrica

1. Kancerogena rumena (E 104)

Rumena barva E 104 je v ZDA prepovedana, ker naj bi bila kancerogena, pri nas pa jo najdemo v celi vrsti izdelkov. Med drugim jo vsebujejo Lidlova mlečna čokolada z dražeji First Nice, Radenska ACE z okusom limone in Sparov pomarančni sok.

2. Oranžna, ki škodi ledvicam (E 110)

V skladu z ugotovitvami znanstvenikov, ki so na živalih opravljali poskuse z oranžno barvo E 110, ima ta snov visoko stopnjo nagnjenosti k sprožanju tumorjev na ledvicah. Ob uživanju so mogoče tudi različne alergične reakcije, na primer astma ali izpuščaji. E 110 med drugim vsebujeta pomarančni Isostar ter pomarančni in limonin sok Spar Budget. Rdečo barvo E 123, v ZDA prav tako prepovedano zaradi kancerogenosti, pogosto najdemo v aperitivnih vinih, še eno rdeče barvilo, E 127 – to lahko vpliva na delovanje ščitnice –, pa v kandiranem sadju, ki ga ponujajo v koktajlih.

3. Zelena za alzheimerja (E 142)

Zelena barva E 142 se povezuje z alzheimerjevo boleznijo. Vsebujejo jo Gorenjka Mistica z okusom limete, Tuševa sadna pijača z okusom pomela in Rauchov sok Bravo z okusom jabolka.

Težave s presnovo lahko povzroči E 385: med drugim ga lahko najdemo v že pripravljenih sendvičih (vseboval jo je Šoferski sendvič Don Don).

4. Karamela z amonijakom

Karamelno barvilo je lahko popolnoma nedolžna zadeva, če gre za barvilo, ki je narejeno s pomočjo segrevanja sladkorja. Na žalost mnoga podjetja v procesu gretja uporabljajo amonijak: v tem procesu nastajata rakotvorni kemikaliji 2-metilimidazol in 4-metilimidazol. Zakon od proizvajalcev ne zahteva, da navedejo, ali so karamelno barvilo pridobili z amonijakom. Škodljivo barvilo lahko najdemo v že pripravljenih omakah, kolah, kruhu in sladicah.


 Zakon od proizvajalcev ne zahteva, da navedejo, ali so karamelno barvilo pridobili z amonijakom.


Olestra ali olean

Nadomestek maščob, spojina rastlinskega olja in sladkorja, je iznajdba korporacije Proctor & Gamble. S pomočjo olestre so želeli tržišču ponuditi okusne in hkrati nizkokalorične izdelke. A se ni obneslo: izkazalo se je, da olestra sicer resnično poskrbi za manjši vnos kalorij, vendar pa hkrati povzroča izjemno škodo v telesu, saj organizem osiromaši vitaminov. Poleg tega povzroča tudi drisko. Olestro vsebujejo številni nizkokalorični čipsi, na primer Pringles Light,in pečen krompirček. V Veliki Britaniji in Kanadi je olestra prepovedana.

Bromirano rastlinsko olje in kalijev bromat

Bromirano rastlinsko olje pušča posledice na delovanju notranjih organov, škoduje plodu, povzroča težave z rastjo in shizofrenijo ter pospešuje izpadanje las. Najdemo ga v majonezah, športnih pijačah in brezalkoholnih pijačah limoninega, limetinega ali pomarančnega okusa. V hitro pripravljenih pekovskih izdelkih, mešanicah za peko kruha, pecivu ali čipsu se lahko skriva škodljivi kalijev bromat. Proizvajalci ga uporabljajo, kadar želijo, da bi peka potekala hitreje kot običajno. Kalijev bromat povezujejo s poškodbami ledvic in živčnega sistema.

Ojačevalci okusa: mononatrijev glutaminat (E 621)

Mononatrijev glutaminat škoduje možganom in živčnim celicam, mnogi prehranski strokovnjaki pa mu pripisujejo tudi rakotvornost, pospeševanje alzheimerjeve in parkinsonove bolezni ter okvare oči. Najdemo ga denimo v Vegeti, dietnih juhah Nupo in sojinih omakah.


prejšnji članek
Bachove esence – spoznajte jih
Zdravje
Bachove esence – spoznajte jih
naslednji članek
Danica Lovenjak o sebi povedala takšno resnico!
Svet slavnih
Danica Lovenjak o sebi povedala takšno resnico!