1703079682-dsc6151-01-1703079660058
Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, pogreb bo javen in odprt za vse

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Dom po meri hišnega ljubljenčka

11. 4. 2016; 07.15
Avtor: Barbara Sršen/Revija Maja
shitsu, pes

foto: Profimedia

Velikokrat se razmišljanje o novem hišnem ljubljenčku prične z željo po prijatelju in družabniku v igri.

Največkrat se odločimo, da bomo svoj dom odprli za novo muco ali psa, morda zajčka, morskega prašička, miško, ptiča, ribico in še kaj bi se našlo. Pripravili smo nekaj nasvetov pred nakupom novega živalskega družinskega člana, da bo tudi v vašem domu našel svoj kotiček miru.

»Ojoj, samo da se ta sicer prav simpatičen dvonožec ne bo spet hotel obešati po meni!«

PES

Psi so družabna bitja in ljubijo družbo ljudi, saj so bili udomačeni z namenom pomagati človeku pri vsakdanjih opravilih. Pes potrebuje družbo ljudi. Eden najmočnejših pasjih nagonov je nagon tropa.

Žoga za priboljške

Pasji prednik je živel v skupini, danes pa je njegov trop družina in tisti član družine, ki je njegov gospodar (pes ima lahko le enega gospodarja). Pravilno vzgojenega psa zanima vse, kar počne družina, in rad je v središču dogajanja. Je skrbnikov največji občudovalec, pri spoštljivem odnosu do psa bo tudi on spoštoval svojega skrbnika in mu bo zvesto vdan.

Pasja postelja

Če bo pes bival zunaj, potrebuje dovolj veliko uto, v kateri se bo lahko brez težav ulegel in tudi obrnil. Pasja uta mora biti seveda ustrezno zaščitena pred poletnim soncem, vročino in mrazom.

Če pa bo kuža živel z vami v stanovanju, mora imeti na voljo prostor, kjer se bo lahko naspal in imel dovolj miru. Prostor, ki bo pripadal samo njemu! To so lahko razne posteljice (za majhne pse tudi pokrite posteljice in posteljice iz pene), debelejše odeje, vzmetnice ali, če želite, posebni »kavči«.

Piskajoča igrača - kost

Pasje igrače

Seveda ne moremo mimo pasjih igrač. Bodite pozorni na to, da bodo primerne velikosti psa. Vaš štirinožni prijatelj bo vesel piskajočih igrač, bombažne vrvi za grizenje (dobra je tudi za čiščenje zob), žoge, obroča iz vrvi, piskajočega frizbija … Vse igrače je treba redno čistiti, saj predvsem tiste iz blaga lahko postanejo množična prebivališča klic, ki psu povzročajo razne okužbe okoli gobca.

Grizenje

Grizenje in žvečenje je zelo močan pasji nagon (različen pri različnih pasmah). S pravo igračo se bo vaš pes zamotil in ne bo grizel pohištva, čevljev in drugih neprimernih stvari. Seveda pa morate tudi poskrbeti, da umaknete iz pasjega dosega stvari, ki bi ga utegnile zanimati za žvečenje: čevlje, nogavice, otroške igrače, električne kable.

Bodite potrpežljivi in ljubeči, predvsem pa razumite, da prijatelja prosite, da vam na ljubo sprejme nekaj, kar nasprotuje vsem njegovim evolucijskim instinktom. foto: dk

Nasvet:

Pes potrebuje tudi pravilno prehrano, šolanje, veterinarsko oskrbo in različne potrebščine. Zavedati se je treba, da vas bo pes stal od 600 do 2000 evrov na leto (odvisno od pasme in velikosti psa).

MAČKA

Z muco je sicer nekaj manj dela in skrbi kakor s psom, pa vendar bo zahtevala kar nekaj vašega časa in ukvarjanja. Saj zato jo pa imate, kajne?

Mačja postelja

Tudi mucka potrebuje svoj prostor, kamor se lahko zateče in kjer ima mir. Postavite ji posteljo v miren kotiček. Ko bo želela, bo sama prišla k vam in se pocrkljala.

Tudi mucka potrebuje svoj prostor, kamor se lahko zateče in kjer ima mir.

Mačje stranišče

Mačke so izredno čiste živali in se ponavadi hitro naučijo uporabljati mačje stranišče. Stranišče naj bo na takem prostoru, da ima mačka pri opravljanju potrebe mir in da posodice s hrano in vodo niso v bližini. Lahko si omislite tudi pokrito mačje stranišče. Da začne uporabljati mačje stranišče, jo lahko spodbudite tako, da jo vsako jutro, vsak večer in po vsakem obroku postavite vanj.

Pokrito mačje stranišče

Če se bo vaša muca ponečedila zunaj za to določenega prostora, jo nahranite tam, kjer se je zgodila »nesreča« (seveda prej ta prostor temeljito očistite). Lahko pa ji tudi zamenjate mačji pesek. Mačke nikoli ne kaznujte, če je potrebo opravila zunaj mačjega stranišča.

Označevanje ozemlja

Mačke se sporazumevajo z vonjem. Najpogostejši odziv mačke, ki se boji ali je kako drugače pod stresom, je z uriniranjem ali iztrebljanjem. Seveda je to izredno neprijetno za skrbnike, saj mačke ponavadi izberejo prostor, ki močno diši po njihovem skrbniku, kot so rjuhe, čevlji ipd.

Pomembno je ugotoviti, kaj je za mačko tako neprijetno, da to počne. Ko najdete vzrok, ga zmanjšajte ali odpravite in tako okrepite samozavest vaše ljubljenke. Vsaka kazen bi stanje samo poslabšala.

Če mačka živi pretežno v stanovanju, ji namestite praskalnik.

Praskanje

Praskanje je naravno vedenje mačk, saj si tako odstranjujejo odmrle zunanje plasti roževine s krempljev. Med blazinicami imajo mačke vonjalne žleze, iz katerih se med praskanjem predmetov sprošča vonj. Tako drugim mačkam pustijo vidno in vonjalno sporočilo. Če mačka živi pretežno v stanovanju, ji namestite praskalnik. Mačka, ki si krempljev ne more brusiti na praskalniku, se bo lotila vašega pohištva in preprog. Da se temu izognete, že mladiča navadite na praskalnik.

Igranje

Igranje z vašo mačko ni samo zabavno; z igro tudi krepite medsebojni odnos s svojo ljubljenko. Mačke zelo rade »napadajo plen« in tudi svoje skrbnike večkrat presenetijo z zasedo. To je sicer simpatično pri mladih mucah, vendar lahko postane boleče, ko mačka odraste. V tem primeru z igro takoj prekinite in raje uporabite mačje igrače. Zelo priljubljena mačja igrača je krznena miška.

Zelo priljubljena mačja igrača je krznena miška.

Nasvet

Če ste si omislili mucko, jo lahko že, ko dopolni štiri mesece, daste sterilizirati, da se ne boste ukvarjali s skrbjo, kam z novimi mladički. Pozorni pa bodite tudi na mačkam strupene rastline: božično zvezdo, lilije, bršljan, bezeg, divji kostanj, hijacinte, narcise, šmarnice, slak, filodendron, volčje jabolko, palmo, tiso. Te rastline raje umaknite iz njihovega dosega v stanovanju.

AKVARIJ Z RIBICAMI

Pri znancu ste videli lep tropski akvarij s čudovitimi ribami in ste si tudi sami zaželeli tak košček podvodnega sveta v svojem stanovanju. Če ste v akvaristiki popoln začetnik, pa tu preži na vas polno nevarnosti. Katere ribe boste imeli v akvariju, je dobro vedeti, še preden akvarij uredite; velikost akvarija, podlaga, dekoracija, zasaditev z rastlinami, kvaliteta vode in način filtriranja, prezračevanja, osvetljevanja, ogrevanja in druge tehnične rešitve so odvisne od izbora rib in njihovih življenjskih zahtev. Sliši se zelo »obrabljeno«, vendar tako kot pri nakupu drugih domačih živali velja, da se je najbolje posvetovati z dobrim poznavalcem in si obvezno kupiti ustrezno literaturo.

Akvarij bo lep in vam bo v veselje le, če boste imeli v njem zdrave ribe in rastline.

Akvarij bo lep in vam bo v veselje le, če boste imeli v njem zdrave ribe in rastline. Pomembna je velikost akvarija (naj bo čim večji, če vam le okoliščine dopuščajo, naj ima vsaj 100 litrov prostornine), pravilna izbira in vzdrževanje filtra, prava osvetlitev in seveda pravilna izbira rib in rastlin.

Kje naj stoji akvarij?

Akvarij naj ne stoji na neposredni sončni in zunanji svetlobi kakor tudi ne v neposredni reflektorski svetlobi, pod lučjo ali v pretemnem prostoru. Najslabša je neposredna sončna svetloba, ki bo poleg jasnega pogleda v akvarij prinesla tudi precej zelenih alg. Vsekakor pa naj bo v tistem prostoru, kjer bo služil svojemu namenu, sprostitvi ob akvariju in veselju z ribami. Za vse vraževerne pa naj stoji nasproti ogledala, saj ta kombinacija baje prinaša denar v hišo.

prejšnji članek
O znani slovenski igralki sedaj na dan prihaja takšna resnica!
Svet slavnih
O znani slovenski igralki sedaj na dan prihaja takšna resnica!
naslednji članek
Če je tak, vas ne bo nikdar prevaral!
Zdravje
Če je tak, vas ne bo nikdar prevaral!