huda jama pl
Svet24.si

Skrivnostne poti temnega turizma: Auschwitz, Černobil, Alcatraz …

Marko Bitenc
Necenzurirano

Skriti gospodarji našega zdravstva

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Slovenski jezik bo končno na voljo na Apple napravah

11. 6. 2024; 12.37
Avtor: K.M.
Apple-WWDC24-Apple-Intelligence-hero-240610_big.jpg.large

Apple z novim operacijskim sistemom prestavlja številne novosti. Tudi slovenski jezik na svojih napravah. foto: Apple

Ameriški tehnološki velikan Apple napovedal poslovenjeni uporabniški vmesnik.

Apple je uradno predstavil nov operacijski sistem iOS 18, ki bo vseboval tudi nove elemente umetne inteligence. Tehnološki velikan pa naj bi potrdil, da bo v tekočem letu v operacijski sistem vključil tudi nove jezikovne uporabniške vmesnike, med katere naj bi se uvrščal tudi slovenski jezik. Zaenkrat še ni znano, kdaj točno bo do tega prišlo. Apple je na uradnih spletnih straneh zapisal zgolj, da bodo dodatni jeziki dodani v naslednjih mesecih.

Se je pa objavi novice že oglasila slovenska evropska poslanka Irena Joveva, ki je bila velika pobudnica tega, da Apple slovenščino vključi v svoje naprave. "Vztrajnost se je izplačala. Z veseljem sem na današnji poti v Bruselj, na prve povolilne sestanke, sprejela novico, da bo Apple v naslednjo posodobitev operacijskega sistema vanj vključil tudi slovenski jezik, ki bo širši javnosti na voljo od predvidoma septembra letos. Ponosna sem na naše vzajemno sodelovanje in napore, ker tu ni šlo za posameznika ali posameznico, šlo je za borke in borce, za korake tako na državni kot na evropski ravni," je preko svoje pisarne v Ljubljani sporočila Joveva. 

K temu je še dodala: "Vsi smo lahko ponosni na to, ker brez skupnih pritiskov in zakonodajne prisile ne bi uspelo. Hkrati pa žal moram opozoriti, da delo še ni končano, saj nas čaka še “bitka” z Netflixom in njemu podobnimi multinacionalkami. To, da bodo tudi ponudniki t. i. pretočnih video vsebin morali spoštovati tudi slovenski jezik, bo predvidoma rešeno z naslednjo revizijo direktive o avdiovizualnih medijskih storitvah, ki je predvidena tekom novega mandata Evropskega parlamenta. Malo za šalo, malo pa zares naj še dodam, da torej tistih še nekaj najbolj kislih jabolk ostaja. Vendar ta ne morejo biti toliko kisla, kot smo lahko nekateri trmasti. Ali zagrizeni, če smo že pri jabolkih. Grizem dalje," so še sporočili iz pisarne evropske poslanke. 

prejšnji članek
Grah in redkvice v glavni vlogi
Kulinarika
Grah in redkvice v glavni vlogi
naslednji članek
Legendarna pevka Alka Vuica poudarja pomen prijateljstva
Svet slavnih
Legendarna pevka Alka Vuica poudarja pomen prijateljstva
#nasazenazenska
nasazenazenska