vida-trotovšek
Jana

Vidinih 100 let: Smeh je pol zdravja

Izidor Krivec
Necenzurirano

Razkrivamo: tožilstvo blokiralo hrvaški prevzem Celjskih mesnin

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Kako se odločiti med ovratnico, ampulo in tableto?

4. 6. 2024; 03.00
Avtor: N.S.
johnny dingo

Dingo pes foto: Katja Kaja Mejač

Preventivna zaščita s sredstvi proti zunanjim zajedavcem je dokazano učinkovita in varna, dokazano zmanjšuje možnost s klopi prenosljivih bolezni, kar je osnovni cilj preventivnega delovanja.

Izbira sredstva je sicer odvisna od izpostavljenosti živali, je pa tudi nekaj drugih razlik. Pri uporabi ovratnice je pomislek lahko to, koliko smo v stiku s psom, predvsem koliko se psa dotikajo otroci, saj se učinkovine neprestano sproščajo na kožo in kožuh. V skladu z navodili o uporabi ovratnice naj psi ne bi spali z nami v postelji. V tem pogledu je primernejša zaščita v obliki ampule ali tablete (priboljška).

Naravni pripravki lahko delujejo repelentno, vendar ne delujejo neposredno na klope. Običajno je njihovo delovanje nezadostno za zanesljivo zaščito pred klopi.

O tem, kako se odločiti med ovratnico, ampulo in tableto, je več povedal veterinar Janez Ves, dr. vet. med. iz Veterinarske ambulante 4 tačke: »Ovratnica sprošča učinkovine v manjših odmerkih; lahko sicer nudi dolgo zaščito, a je morda neprijetna za kožo psa in za ljudi, ki psa božajo in se z njim stiskajo. Po stiku z ovratnico si je treba vedno umiti roke. Ampule so najpogosteje predpisano zdravilo proti klopom in bolham na svetu; ko se tekočina posuši, ni težav pri stiku s psom kot v primeru ovratnice. Najnovejše pa je zdravilo v obliki tablete oziroma priboljška, ki ga dobite pri veterinarju. Gre za prvo zdravilo proti klopom in bolham v obliki slastnega priboljška z okusom govedine. To je prijetna izkušnja tako za psa kot za lastnika, zaščita ni več nadležno opravilo. Tableta je primerna tudi za alergike in pse s kožnimi obolenji. Je ena najvarnejših in za psa najprijetnejših oblik zaščite. Če ima vaš pes posebna bolezenska stanja, alergije ali občutljivost kože, pa je najbolje, da se pred uporabo posvetujete z veterinarjem.« 

prejšnji članek
Čebula za svežino avokada
Kulinarika
Čebula za svežino avokada
naslednji članek
Naravna alternativa botoksu
Moda&Lepota
Naravna alternativa botoksu