joe biden
Svet24.si

Biden naj bi razmišljal o umiku, če mu spodletijo naslednji nastopi

PREMOGOVNIK VELENJE
Necenzurirano

Odločilni meseci za usodo TEŠ6: zapiranje rudnika bo stalo milijardo evrov

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Naravna alternativa botoksu

4. 6. 2024; 02.00
Avtor: M. B. P./ revija Lady
lanena semena

foto: Profimedia

Maska iz lanenih semen pomladi kožo in lase.

Lanena semena so superživilo, ki bi moralo imeti pomembno vlogo v vsakodnevni prehrani. Znižujejo krvni tlak in raven holesterola, delujejo protivnetno in protibakterijsko ter ščitijo srčno-žilni sistem. Mimogrede, sploh jih ni težko uživati, saj nimajo lastnega okusa in jih zato lahko čudovito dodamo jutranji kaši, avokadovemu kruhu za kosilo ali večerni solati. In kar je dobro za telo od znotraj, je dobro zanj tudi od zunaj! Lanena semena so velik hit v lepotnem svetu – številni jih uporabljajo na obrazu, na laseh in z njimi topijo celo celulit. Poglejmo, kako se jim lahko pridružite.

Kaj zmorejo lanena semena?

Domače maske iz lanenih semen so trenutno priljubljene na TikToku in drugih družbenih omrežjih. Veliko uporabnic poroča, da je njihova koža po uporabi maske napeta, sijoča ​​in navlažena. Nekatere učinek primerjajo celo z botoksom! Toda kako lahko lanena semena v resnici zares izboljšajo kožo? Dejstvo je, da vsebujejo veliko vitaminov, mineralov in maščobnih kislin omega-3, zato lahko maska iz lanenega semena napolni povešeno kožo in zmanjša gube. Maska spodbuja prekrvavitev, oži pore, zradira sledi mozoljev ter poskrbi za gladko in čvrsto kožo.

Maska iz lanenih semen odlično učinkuje tudi na lase. Zagotavlja jim lesk, oskrbi jih z dovolj vlage in s številnimi vitamini. Še zlasti primerna je za kodraste lase, saj jim daje elastičnost, volumen in obstojnost.

Masko lahko pripravite sami

V kozici zmešajte pol skodelice lanenih semen s skodelico vode in vse skupaj zavrite. Kuhajte toliko časa, da nastane gosta zmes. Zatem gelu podobno tekočino precedite skozi cedilo v skodelico in pustite, da se ohladi. Masko v izdatnem sloju nanesite na obraz, pustite učinkovati 30 minut in izperite z mlačno vodo.

Podobno lahko masko uporabite za lase. Takoj po umivanju gel vtrite v vlažne dolžine las in pustite delovati nekaj minut. Lase potem razčešite in pustite, da se popolnoma posušijo. Maske ni treba izpirati. Nasvet: masko za lase lahko pustite delovati tudi čez noč.

Lanena semena zmešajte z nekaj vode in tako nadomestite jajce. foto: Dreamstime

Dodatki za popestritev

Osnovni laneni gel za kožno ali lasno oblogo lahko popestrite z različnimi dodatki in tako učinek še izboljšate ali ga prilagodite točno določenemu namenu.

· Proti aknam: 1 žlici lanenega gela dodajte 1 čajno žličko pomarančne lupine v prahu. Ker ta vsebuje velik delež citronske kisline (lahko draži kožo), pazite, da masko sperete že po približno 10 minutah.

· Pri mastni koži: v skledi zmešajte najprej 1 žlico lanenega gela in 1 čajno žličko gline v prahu. Dodajte še brizg limonovega soka. Masko nanesite na očiščen obraz in pustite, da se posuši.

· Pri suhi koži: v majhni posodici zmešajte 1 žlico lanenega gela in ravno toliko mandljevega olja, ki je zelo hranljivo in vlažilno. Ker se olje in gel (voda) slabo povezujeta in se začnejo molekule hitro ločevati, masko nanesite na obraz takoj, ko jo pripravite. Učinkovati jo lahko pustite čez noč.

· Proti razdraženi koži: potrebujete 1 žico lanenega gela in 1 žlico stopljenega karitejevega masla. Oboje se uporablja tudi za zdravljenje ekcemov, izpuščajev in razdražene kože. Maska bo blagodejno vplivala na kožo, jo pomirila, zmanjšala rdečino in srbenje.

Lanena voda zoper pomarančasto kožo

Ker je laneno seme znano tudi po veliki vsebnosti vlaknin, spodbuja prebavo in varuje črevesno floro. Odlično je za hujšanje, in ker je odvečna telesna maščoba žal velikokrat razlog za celulit, lahko laneno seme pomaga tudi pri pomarančasti koži na stegnih, zadnjici, trebuhu ali rokah.

V tem primeru je za lepotni učinek na koži lanena semena treba uživati v obliki napitka, ki spodbuja nastajanje kolagena v telesu. S tem se med drugim zmanjša zastajanje vode, ki prav tako povzroča celulit oziroma v podkožne mešičke ujame maščobo in odpadne snovi.

Recept za napitek, ki topi celulit

Zavrite 1 liter vode in vanjo dodajte 3 čajne žličke lanenega semena. Mešanico pustite stati od osem do dvanajst ur.

Najbolje je, da laneni napitek pripravite zvečer in takoj zjutraj najprej popijete en kozarec. Čez dan popijte preostanek. Seveda napitka ne precejate, ampak popijete vse skupaj, torej tudi semena.

prejšnji članek
Kako se odločiti med ovratnico, ampulo in tableto?
Življenjski slog
Kako se odločiti med ovratnico, ampulo in tableto?
naslednji članek
Omamen užitek: Italijanska jed za ljubitelje testenin
Kulinarika
Omamen užitek: Italijanska jed za ljubitelje testenin