profimedia-0788953992
Svet24.si

Prvič v Evropi: plaža samo za muslimanke

andrej-hohlun, rusija, ukrajina
Necenzurirano

Država zamrznila vilo nad Portorožem, ki je v lasti Rusa na seznamu sankcij

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Kombinacija barv vpliva na počutje v domu

30. 6. 2024; 04.00
Avtor: D.K./ revija Bodi zdrava
colors-5093046_1280

Katera barva je pa vam najljubša? foto: Pixabay

Barve na stenah doma veliko povedo o osebnostih ljudi, ki živijo tam. A njihova izbira in kombinacija lahko vplivata tudi na to, kako se počutimo v prostoru, spodbujata določene lastnosti in razpoloženje ter po feng šuju celo prinašata obilje. Preden se lotite prenove doma, torej ugotovite, kaj želite privabiti v življenje.

Barve v osnovi delujejo aktivno, pasivno in nevtralno, kar upoštevajte glede na namen prostora. Svetle barve so zračne in odpirajo prostor, da je videti večji in svetlejši. Temne barve pa so bolj prefinjene in tople, velikim prostorom dajejo pridih intimnosti. Pri opremljanju doma se vprašajte: Kakšno razpoloženje želim ustvariti? S katero barvo lahko to dosežem? Strop zavzema šestino prostora in od nekdaj velja pravilo, da ga je najvarneje pobarvati belo. Kakor koli se odločite, je splošno pravilo, da svetli stop ustvarja občutek, da so stene višje, temnejši pa jih zniža. Tako tudi temne stene sobo zmanjšajo, svetle pa jo povečajo. Barve v prostoru omejite na največ tri ali štiri. Ne bojte se eksperimentiranja in se ne omejite samo na osnovni belo in črno.

Obarvajmo dom foto: Pexels

RDEČA dviga raven energije prostora in prinaša vznemirjenje. V dnevnih prostorih potegne ljudi skupaj in spodbuja pogovor. Dokazano dviguje krvni tlak, pospeši dihanje in srčni utrip ter adrenalin.

ZELENA je očesu najprijaznejša barva, primerna skoraj za vse prostore, prinaša svežino in udobje. Pomirja, znižuje stres in se nam pomaga sprostiti. Z njo lahko premagamo depresijo, živčnost in tesnobo, saj naravno vnaša harmonijo v prostor. Po nekaterih raziskavah celo spodbuja plodnost, zato je odlična za spalnice.

RUMENA odseva moč sonca in vzbuja občutek sreče, spodbuja komunikacijo in mentalni proces. Odlična je za kuhinjo, dnevno sobo, kopalnico, hodnike, saj dviga razpoloženje. Kljub temu pa ne pretiravajte z njo, saj so raziskave pokazale, da ljudje v rumenih prostorih pogosteje izgubijo potrpljenje, celo dojenčki v njih več jokajo. Če je je res preveč, lahko celo spodbuja jezo. V kromoterapiji spodbuja živčni sistem in čisti telo.

VIJOLIČASTA je bogata, prefinjena barva, povezana z razkošjem, ustvarjalnostjo in duhovnostjo. Odtenki lila in sivke v nasprotju z modro prinašajo spokojnost brez nevarnosti hladu.

MODRA znižuje krvni tlak in upočasni dihanje ter srčni utrip, pomirja in sprošča. Spodbuja intuicijo, primerna je za kopalnice in spalnice. A vseeno velja previdnost, saj lahko nekateri pastelni odtenki ustvarijo učinek hladu. Manj intenzivna modra pomirja, temno modra pa nasprotno sproži občutek žalosti.

ORANŽNA je energična barva, ki prinaša vznemirjenje in navdušenje. Odlična je za telovadnice in kuhinje, saj spodbuja tek. V antičnih kulturah so verjeli, da zdravi pljuča in spodbuja raven energije v telesu.

Obarvajmo dom foto: Pexels

KATERE BARVE UPORABITI IN PRAVILA!

To feng šuju prinašajo:

- LJUBEZEN: RDEČA, MOČNA ROŽNATA

- USPEH: RDEČA, ZLATA

- DENAR: ČRNA, ZLATA

- ZDRAVJE: ZELENA, SVETLO MODRA

Izogibati se moramo kombinacijam rdeče in črne, rumene in črne, oranžne in črne. S črno barvo bodimo na splošno previdni, svari Tanja Glažar, svetovalka za feng šuj, saj nas hkrati nas ščiti, a tudi vsrkava energijo iz okolice. S kombiniranjem po navadi dobimo intenzivnejši učinek neke barve, pravi, vendar le, če barvi nista zastopani v razmerju 50 : 50. Za kombinacijo v feng šuju torej uporabljamo drugo barvo le kot dodatek. Velja pravilo, da močnejši ko je odtenek barve, manj je potrebujemo.

STE VEDELI?

Sove so edine ptice, ki lahko vidijo modro barvo.

Komarje modra privlači dvakrat bolj kot druge barve.
Človeško oko lahko loči okoli 500 odtenkov sive.

Kitajci barvajo vhodna vrata rdeče, da bi v hišo privabili obilje.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju! foto: Revija Bodi zdrava

prejšnji članek
Vesno Milek še vedno vleče v svet
Svet slavnih
Vesno Milek še vedno vleče v svet
naslednji članek
Slovenski nogometaš med prvenstvom postal očka
Svet slavnih
Slovenski nogometaš med prvenstvom postal očka
#nasazenazenska
nasazenazenska