pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Si predstavljate, da prenočite v nekdanji kanalizacijski cevi

12. 7. 2023; 07.30
Avtor: K.M.
Porurje, Essen 4

Hotelska soba v nekdanji kanalizacijski cevi. foto: Promocijski material

Ko sem prvič slišala za možnost spanja v kanalizacijski cevi, sem bila, priznam, skeptična. A je zgodba morda nekoliko drugačna, kot si predstavljate.

Nemško Porurje se je v zadnjih letih močno spremenilo iz nekdanjega industrijskega središča. Danes predstavlja pomembno turistično središče, turistična ponudba pa temelji tudi na novemu življenju, ki so ga dali nekdanji težki industriji. Med zanimivejšimi je tudi Nekdanja čistilna naprava, ki je bila preoblikovana v prelep park, BernePark, ki je že dolgo tudi pod spomeniškim varstvom.

BernePark foto: KKM

BernePark je poseben industrijski spomenik, ki se nahaja neposredno ob kolesarski poti Emscher. Med Gasometerjem v Oberhausenu in Nordsternparkom v Gelsenkirchnu je BernePark mesto kulturnega srečanja, priljubljeno zbirališče za lokalno skupnost in turistična atrakcija. Kaj naredi BernePark tako edinstven? V okviru projekta Emscherkunst 2010, največjega umetniškega projekta kulturne prestolnice 2010, je bil BernePark prenovljen v odprt park. Mednarodni umetniki so dodelili nov namen dvema čistilnima bazenoma. Eden od bazenov je bil ohranjen tako, da je postal dostopen preko pontonskega mostu in mostu Räumerbrücke. Za drugi čistilni bazen sta nizozemski umetnik Piet Oudolf in škotski biro za krajinsko arhitekturo Gross.Max zasnovala "Theater der Pflanzen" (Gledališče rastlin), vrt v depresiji, ki odraža renaturalizacijo in vabi k sprehodu. Moduli iz belega kamna obiskovalcem dajejo občutek amfiteatra.

BernePark foto: KKM

Nekdanji čistilni bazen je danes izsušen in posejan s kar 20.000 trajnicami in travami ter spominja na amfiteater. Prav posebno doživetje pa nudi tudi spanje v nekdanji kanalizacijski cevi, ki predstavlja simbol preoblikovanja Emscherja. »Hotelske sobe« namreč tvorijo betonske cevi s premerom 2,4 metra. Vsaka spalnica je opremljena z zakonsko posteljo, poleg tega imajo vse loputo na stropu, ki omogoča neoviran pogled na zvezdnato nebo. Zadnja stena je okrašena z umetniškimi motivi, medtem ko sprednja stena služi kot vhod v »hotelsko sobo«.

BernePark

Naslov: Ebelstraße 25a, 46262 Bottrop, Nemčija


Telefon: 02041 / 37 54 – 840 (dosegljivi samo v času njihovih servisnih ur)
E-pošta: info@bernepark.de

prejšnji članek
Kmetija: Kaj se je nahajalo v pogoreli skrivnostni hiški?
Resničnostni šovi
Kmetija: Kaj se je nahajalo v pogoreli skrivnostni hiški?
naslednji članek
Anna in Vlasta: Od eksperimenta je ostalo biserno prijateljstvo
Resničnostni šovi
Anna in Vlasta: Od eksperimenta je ostalo biserno prijateljstvo