Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Ideja za izlet: Dvorec Trakoščan v neposredni bližini Slovenije

22. 3. 2024; 01.00
Avtor: K.M.
Dvorec Trakoščan

Dvorec Trakoščan foto: KKM

Trakoščan je prelep dvorec v Varaždinski županiji, katerega najstarejši deli so iz 13. stoletja. Predstavlja odlično idejo za izlet ob koncu tedna ali popestritev odkrivanja županije. Pravzaprav se nahaja v neposredni bližini Slovenije, zato ga lahko brez težav umestite na seznam destinacij, ki jih želite obiskati.

Dvorec Trakoščan predstavlja kulturno dobrino, ki jo sestavljajo dvorec, zgradba ob dvorcu, park in del gozdnega parka z jezerom. Danes ni samo spomenik in muzej, ampak tudi naravni spomenik in spomenik parkovne kulture ter gospodarsko-podeželska celota, pomembna tako za kulturo kot zgodovino Hrvaške. Trakoščan omogoča edinstveno in celovito doživetje, od drugih podobnih destinacij pa se razlikuje tudi po kontinuiteti, ki jo kaže ohranjena muzejska zbirka, ki je tesno povezana z življenjem njegovih dolgoletnih lastnikov. Danes je Trakoščan priljubljena turistična destinacija vseh, ki želijo dejavno ali sproščeno preživeti prost dan v naravi, ljubiteljem umetnosti pa ponuja edinstven vpogled v arhitekturo gradu in njegovo zbirko pohištva, posode, orožja, slik, fotografij, grafik in knjig.

Dvorec Trakošćan foto: Dvorec Trakošćan

»Za ogled dvorca potrebujete okoli 45 minut, od tukaj do dvorca pa še kakšnih deset minut hoje. Seveda si lahko obiskovalci ogledajo tudi park, ki se razprostira na 87 hektarjih, in se sprehodijo okoli jezera. Načrtujemo pa tudi dve investiciji. Ena je vzpenjača na dvorec, druga pa urejena pot okoli jezera, kar bo omogočilo lažji dostop tudi osebam z ovirami v gibanju,« nam je zaupal v. d. direktorja Dvora Trakoščan Ivan Mravlinčić.

Številne muzejske zbirke Današnja podoba dvorca je rezultat številnih predelav. Najstarejši deli segajo tudi v 13. stoletje, ko je bil dvorec še manjša utrdba. V drugi polovici 16. stoletja je prišel v last družine Drašković in bil v njeni lasti vse do leta 1945. Muzejski predmeti izvirajo iz obdobja od 15. do 19. stoletja in so razstavljeni v prostorih, ki predstavljajo ohranjene izvirne interierne celote. Med prav posebne spadajo viteška in lovska dvorana, glasbeni salon, jedilnica in slikarski atelje Julijane Erdödy Drašković.

Pomembne zbirke so: zbirka pohištva – pomembna za spoznavanje izvornih historicističnih interierjev druge polovice 19. stoletja; zbirka slik – zanimiva galerija družinskih portretov; zbirka orožja – dragoceni primerki strelnega in hladnega orožja; zbirka fotografij – Draškovići kot pionirji fotografije; zbirka knjig – v dvorski knjižnici. Muzejski predmeti so razstavljeni v petih nadstropjih: v kleti je temnica, sledijo visoko in nizko pritličje ter prvo in drugo nadstropje. Dostopni so skoraj vsi prostori dvorca – od reprezentativnih stanovanjskih do pomožnih, s čimer je obiskovalcem med prijetnim sprehodom približan način življenja hrvaškega plemstva.

Lovačka dvorana foto: Dvorec Trakošćan

Viteška dvorana foto: Dvorec Trakošćan

Gozd in okolica

Gozd okoli jezera in urejen prostor parka sta zaščitena, deli nekdanje grofovske posesti, ki sestavljajo zgodovinsko in naravno celoto, pa lepo ohranjeni. Gozdni park se ponaša z bogato in raznoliko favno, bogastvo vegetacije pa skupaj z jezerom predstavlja skladno okolico. Načrtno urejen park je nastal v drugi polovici 19. stoletja. Takrat je nastalo tudi Trakoščansko jezero, ki ima dvojno vlogo: gospodarsko kot ribnik in estetsko kot dekorativni element.

Odpiralni čas in cene

Muzej je odprt vsak dan, tudi med vikendi in prazniki.


Poletni delovni čas (1. 4.–31. 10.)
Od 10. do 18. ure
Zimski delovni čas (1. 11.–31. 3.)
Od 9. do 16. ure.

Cena vstopnice za dvorec je sedem evrov za odrasle in štiri evre za učence do 18. leta. Vstop v park je brezplačen.

prejšnji članek
Preprosti nasveti za odlično senčenje obraza
Moda&Lepota
Preprosti nasveti za odlično senčenje obraza
naslednji članek
V serji Ja Chef! kar dva Denisova dvojnika
Svet slavnih
V serji Ja Chef! kar dva Denisova dvojnika