nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Včasih sta na dopustu mir in tišina najbolj pomembna

7. 4. 2024; 04.00
Avtor: K.M.
Plitvička jezera

Prelepa Plitvička jezera privabljajo raznolike turiste. foto: Shutterstock

Hrvaška regija Lika - Karlovac med rekami, jezeri, jamami in kraškimi polji povezuje kopno z morjem. Čez najvišje hrvaško hribovje proti nižjim in varnejšim gričem vodijo številne kolesarske poti, hkrati pa regija predstavlja prostrano slikovito pokrajino.

Kot smo že omenili, regija predstavlja povezavo med notranjostjo države in Jadranskim morjem. Tu se je ob stiku planinskega in sredozemskega podnebja ustvarilo posebno okolje, ki koristi zdravju ljudi. Čeprav je Hrvaška bogata z naravnimi viri, ki so ji v preteklosti omogočili razvoj zdraviliškega in kasneje tudi zdravstvenega turizma, pa regija Lika - Karlovec ponuja drugačno obliko iskanja zdravja. S svojo naravo in raznolikostjo, predvsem pa s podnebjem predstavlja območje, ki bo zadovoljilo tiste, ki iščejo prostor za uživanje v neokrnjeni naravi in čistem zraku ter poleg zdravja tudi zadovoljstvo v svojem življenju.



Če se proti morju odpravite iz notranjosti države, vas ob vstopu v regijo pričakuje mesto Karlovec, znano po štirih rekah, ki niso zgolj simbol mesta, ampak tudi središče aktivnega dogajanja. Nekoliko nižje in bližje Jadranskemu morju pa se v središču Hrvaške nahaja Lika s prepoznavnim in visokim gorskim grebenom Velebit, katerega severni del je bil zaradi kraških raznolikosti, živega sveta in pokrajine razglašen za narodni park. Na njegovem južnem delu je tudi Narodni park Paklenica, a tega najdemo že v Dalmaciji. 

Plitviška jezera

Najbolj prepoznaven narodni park na Hrvaškem in v regiji so zagotovo Plitviška jezera, kjer niz 16 večjih in nekaj manjših bistrih jezer ustvarjajo številni slapovi. Poleg tega na tem območju najdemo več kot 1300 vrst rastlin, več kot 300 vrst metuljev, 150 vrst ptic, netopirje in seveda tudi medvede ter rise. Zato ni presenetljivo, da je Unesco Plitviška jezera uvrstil na seznam svetovnih naravnih znamenitosti. 

prejšnji članek
Voditelj Lovro Prešiček je navihani šaljivec
Svet slavnih
Voditelj Lovro Prešiček je navihani šaljivec
naslednji članek
Te škodljive navade povečujejo tveganje za demenco
Zdravje
Te škodljive navade povečujejo tveganje za demenco