zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Jagodna pita

Čas priprave:

1 h 15 min

Tip jedi:

Sladice in peciva

Zahtevnost:

Zahtevnost 1 od 5Zahtevnost 2 od 5Zahtevnost 3 od 5. AktivnaZahtevnost 4 od 5Zahtevnost 5 od 5
Jagodna pita
Sestavine
Št. oseb
pšenične moke
polnozrnate pšenične moke
sadnega sladkorja (fruktoze)
morske soli
jajce
masla
jagod
limoninega soka
metinih lističev
lahke skute
jagodne marmelade
limonine lupinice
rdečega grozdnega soka
preliva za torto
tekočega sladila

Opis

Sestavine za 12 kosov: testo + nadev

Priprava

Vse sestavine za testo zgnetemo, kepo testa zavijemo v folijo in za pol ure postavimo na hladno. Pekač za torte (premer 28 cm) obložimo s papirjem za peko in pečico segrejemo na 225 stopinj.

Testo razvaljamo, položimo v pekač in s prsti pritisnemo, da se dobro prilega. Nekajkrat dno prebodemo z vilicami. Na testo položimo še eno plast papirja za peko in vrečko fižola za obtežitev. Pečemo 15 minut, potem odstranimo fižol in papir ter pečemo še 10 minut.

Jagode očistimo in 200 g ukašimo z limoninim sokom. Nekaj metinih lističev sesekljamo. Zmešamo jagodni pire, skuto, marmelado in limonino lupinico. S tem namažemo pečeno testo in na vrh razporedimo jagode.

Zavremo grozdni sok, 125 ml vode in preliv za torte iz vrečke, dodamo sladilo. Počakamo, da se malo ohladi, in potem prelijemo po piti.

Pito ohladimo in potresemo z metinimi lističi.