Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Mesna štruca s kislim zeljem in krompirjevim pirejem

Čas priprave:

1 h 10 min

Tip jedi:

Glavne jedi

Zahtevnost:

Zahtevnost 1 od 5Zahtevnost 2 od 5Zahtevnost 3 od 5. AktivnaZahtevnost 4 od 5Zahtevnost 5 od 5
Mesna štruca s kislim zeljem in krompirjevim pirejem
Sestavine
Št. oseb
mletega mesa (govejega ali mešanega)
čebula
česna
manjša rdeča paprika
olivnega olja
sojinih kosmičev
mesna jušna kocka
drobtin
sladke paprike
mešanice zdrobljenih zelišč
sol in poper
stepeni jajci
masla ali margarine
kislega zelja
prekajene slanine
olja
lovorjev list
soli in popra po okusu za zelje
krompirja
soli
masla ali margarine
mleka ali sladke smetane

Opis

mleto meso, repa, krompir

Priprava

Čebulo in česen olupimo in na drobno sesekljamo. V kozici segrejemo 2 žlici olja, dodamo čebulo in česen, mešamo in pražimo nekaj minut. Ko čebula postekleni, dodamo meso, sladko papriko in zdrobljena zelišča, mešamo in pražimo nekaj minut, da se meso razdrobi. Nato prilijemo 3 dl vroče vode, dodamo jušno kocko in sojine kosmiče ter odstavimo.

Pečico ogrejemo na 190 stopinj. Podolgovat model obložimo s papirjem za peko in ga namažemo z oljem ali maslom. Ko se sojini kosmiči napnejo in se zmes ohladi, dosolimo in popramo, primešamo stepeni jajci in drobtine. Zmes stresemo v model in površino poravnamo. Model postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 45 minut, odvisno od velikosti modela in debeline mesne štruce.

Zelje najprej malo speremo. Nato v posodi na 2 žlicah olja pocvremo na kockice narezano slanino, dodamo zelje, mešamo in pražimo nekaj minut, dodamo lovorova lista in zalijemo s toliko vroče vode, da je zelje komaj pokrito. Zavremo in pokrito dušimo 20 minut.

Za krompirjev pire kose olupljenega krompirja najprej skuhamo v slani vodi. Nato vodo odlijemo, krompir pretlačimo, dodamo maslo in mleko in dobro premešamo.