|
moka |
|
kvas |
|
sladkor |
|
maslo |
|
rumenjak |
|
sol |
|
nastrgana limona |
|
češnjevega žganja ali ruma |
|
mleko |
|
olje |
|
kandirane češnje ali češnjeva marmelada |
Slaščice za pusta
Moko presejemo v veliko mešalno skledo in jo postavimo na toplo, da se pogreje. Na sredini naredimo jamico, vanjo nadrobimo kvas, dodamo zvrhano žličko sladkorja, prilijemo nekaj žlica mlačnega mleka, primešamo malo moke in pustimo, da kvas vzhaja. V posodici počasi stopimo maslo in pustimo, da se malo ohladi. Rumenjake in nekaj žlic mleka v skledici zmešamo.
Ko kvas naraste, dodamo rumenjake, mlačno stopljeno maslo in sladkor, vse zmešamo in med mešanjem prilivamo mlačno mleko, ki smo mu dodali ščep soli. Testo gnetemo s kavlji električnega mikserja od zgoraj navzdol, da tako vanj vtepemo čimveč zraka. Med gnetenjem dodamo limonino lupinico in rum in gnetemo še toliko časa, da se testo začne ločevati od sklede in kavljev.
Dobro zgneteno testo poprašimo z moko, skledo pokrijemo s pogreto čisto krpo in postavimo na toplo, da vzhaja. Ko testo naraste na dvojno količino, ga še enkrat pregnetemo in znova pustimo, da vzhaja.
Testo iz sklede stresemo na pomokano delovno površino, robove zapognemo navznoter, nato testo zvaljamo za prst na debelo, z obodcem ali kar s kozarcem izrežemo kroge s premerom od 5 do 6 cm in jih pustimo še malo vzhajati.
. V široki posodi segrejemo maščobo. Krofke prijemamo tako, da jih na sredini s palcem in kazalcem stisnemo in jih polagamo v vročo maščobo. Ko se po spodnji strani zlato ocvrejo, jih obrnemo, da se ocvrejo še na drugi strani. Ocvrte krofke s penovko poberemo iz maščobe in jih polagamo na papirnate brisače, da se maščoba odcedi, nato jih zložimo na pladenj in v vdolbinico vsakega krofka damo kandirano češnjo ali za kavno žličko dobre marmelade.
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.