profimedia-0840008601
Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v nekaj letih skopnela

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Pomarančni obročki s cimetovo smetano

Čas priprave:

4 h

Tip jedi:

Sladice in peciva

Zahtevnost:

Zahtevnost 1 od 5Zahtevnost 2 od 5Zahtevnost 3 od 5Zahtevnost 4 od 5. AktivnaZahtevnost 5 od 5
Pomarančni obročki s cimetovo smetano
Sestavine
Št. oseb
pomaranča (bio)
Pomaranča
cimetova palčka
sladkorni sirup
pomaranča (bio)
mleko
sladkor
svež kvas
moka
vaniljev sladkor
jajca
sol
maslo
olje
krušne drobtine
Smetana
sladkor
cimet v prahu
Pomaranča

Opis

Nekaj posebnega

Priprava

Za sirup bio pomaranči umijemo z vročo vodo, osušimo in z lupilnikom na tanko olupimo. Iz vseh pomaranč iztisnemo sok.

Odmerimo približno 375 ml pomarančnega soka in ga zmešamo s sladkornim sirupom. Dodamo cimetovi palčki in pustimo čez noč stati na sobni temperaturi.

V večjem loncu pomarančni sirup zavremo in med mešanjem kuhamo od 3 do 4 minute. Ob koncu kuhanja odstranimo cimetove palčke, sirup pa natočimo v vročo steklenico, dobro zapremo in ohladimo.

Za obročke umijemo bio pomarančo, osušimo in naribamo lupinico. Mleko s sladkorjem segrejemo in v njem razpustimo kvas. V skledo stresemo moko, naredimo jamico in vanjo vlijemo kvasni nastavek. Dodamo vaniljin sladkor, jajca, pomarančno lupinico, sol in maslo ter zgnetemo v testo. Pokrito pustimo vzhajati na toplem približno 45 minut.

Modelčke za obročke (približno 10 cm premera) namastimo z oljem in na tanko potresemo z drobtinami. Vanje razporedimo testo do polovice. Vzhajati pustimo še 15 minut.

Obročke pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, od 15 do 20 minut. Vzamemo iz pečice in 5 minut počakamo. Nato jih stresemo iz modelčkov, večkrat prebodemo z zobotrebcem in pokapljamo s pomarančno-cimetovim sirupom.

Smetano stepemo s sladkorjem in cimetom. Pomaranče olupimo in razdelimo na krhlje. Obročke postrežemo z žlico smetane in pomarančnimi krhlji.