robert golob bobo6 Svet24.si

Robert Golob: "Začnimo delovati za skupnost, ...

london, ljudje Svet24.si

Prvi v Evropi ukinjajo covidno potrdilo, maske ne ...

koronavirus, danska Svet24.si

Pri omikronu je tveganje za hospitalizacijo za 36 ...

tonin novak pl Reporter.si

Razkrivamo: skrivni posvet NSi, na katerem so ...

635640890416521334_damjan_zugelj Necenzurirano

Izbrancu SDS bi dali v roke največjo bazo ...

Tanja Žagar Odkrito.si

Tanja Žagar - Rada vidi, da ji je udobno

peking olimpijske Ekipa24.si

Ne bom SE CEPIL, to nam je VSILJENO - še en ...

Pomarančni obročki s cimetovo smetano

Pomarančni obročki s cimetovo smetano

Čas priprave:

Skupni čas 4 h

Tip jedi:

Tip jedi Sladice in peciva

Zahtevnost:

Zahtevnost 1 od 5Zahtevnost 2 od 5Zahtevnost 3 od 5Zahtevnost 4 od 5. AktivnaZahtevnost 5 od 5
Sestavine
2 kosa pomaranča (bio)
3 kosi Pomaranča
2 kosa cimetova palčka
500 g sladkorni sirup
1 kos pomaranča (bio)
100 ml mleko
50 g sladkor
10 g svež kvas
200 g moka
1 vrečka vaniljev sladkor
2 kosa jajca
1 ščepec sol
60 g maslo
1 žlica olje
1 žlica krušne drobtine
250 g Smetana
2 žlički sladkor
0 žličke cimet v prahu
2 kosa Pomaranča

Opis

Nekaj posebnega

Priprava

Za sirup bio pomaranči umijemo z vročo vodo, osušimo in z lupilnikom na tanko olupimo. Iz vseh pomaranč iztisnemo sok.

Odmerimo približno 375 ml pomarančnega soka in ga zmešamo s sladkornim sirupom. Dodamo cimetovi palčki in pustimo čez noč stati na sobni temperaturi.

V večjem loncu pomarančni sirup zavremo in med mešanjem kuhamo od 3 do 4 minute. Ob koncu kuhanja odstranimo cimetove palčke, sirup pa natočimo v vročo steklenico, dobro zapremo in ohladimo.

Za obročke umijemo bio pomarančo, osušimo in naribamo lupinico. Mleko s sladkorjem segrejemo in v njem razpustimo kvas. V skledo stresemo moko, naredimo jamico in vanjo vlijemo kvasni nastavek. Dodamo vaniljin sladkor, jajca, pomarančno lupinico, sol in maslo ter zgnetemo v testo. Pokrito pustimo vzhajati na toplem približno 45 minut.

Modelčke za obročke (približno 10 cm premera) namastimo z oljem in na tanko potresemo z drobtinami. Vanje razporedimo testo do polovice. Vzhajati pustimo še 15 minut.

Obročke pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, od 15 do 20 minut. Vzamemo iz pečice in 5 minut počakamo. Nato jih stresemo iz modelčkov, večkrat prebodemo z zobotrebcem in pokapljamo s pomarančno-cimetovim sirupom.

Smetano stepemo s sladkorjem in cimetom. Pomaranče olupimo in razdelimo na krhlje. Obročke postrežemo z žlico smetane in pomarančnimi krhlji.