nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Mleta pečenka po italijansko

Čas priprave:

1 h 55 min

Tip jedi:

Mesne jedi

Zahtevnost:

Zahtevnost 1 od 5Zahtevnost 2 od 5Zahtevnost 3 od 5. AktivnaZahtevnost 4 od 5Zahtevnost 5 od 5
Mleta pečenka po italijansko
Sestavine
Št. oseb
žemlja (dan stara)
čebula
Česen
oljčno olje
mleto meso
jajce
sol
poper
mocarela
Bazilika
češnjevi paradižniki
čebula
oljčno olje
pasiran paradižnik
kocka za temno omako
pinjole
olčno olje

Opis

Klasična jed z italijanskim pridihom.

Priprava

Žemljo namočimo v mlačno vodo za 10 minut. Potem jo ožamemo in natrgamo.

Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Olivno olje segrejemo in popražimo čebulo in česen. Mešanico poleg jajca, soli in popra dodamo mletemu mesu. Dobro pregnetemo in dodamo še koščke mocarele. Pravokoten pekač (dolžina stranice 24 cm) namažemo z maščobo in vanj položimo meso. Vmes položimo še nekaj lističev bazilike.

Češnjeve paradižnike prav tako potlačimo v meso. Prihranimo le tri do štiri plodove. Pečenko pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj, od 35 do 40 minut.

Za omako olupimo čebulo in jo sesekljamo. Popražimo jo na olju, dodamo pasiran paradižnik in zavremo. Začinimo s kocko, soljo in poprom ter nazadnje vmešamo še nekaj sesekljane bazilike.

V ponvi brez maščobe popražimo pinjole. Na olivnem olju na hitro popečemo še prihranjene paradižnike.

Pečenko narežemo na rezine, potresemo s pinjolami in ponudimo z omako in pečenimi paradižniki. Za prilogo skuhamo peresnike.