Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Morske predjedi po toskansko

Čas priprave:

40 min

Tip jedi:

Predjedi in prigrizki

Zahtevnost:

Zahtevnost 1 od 5Zahtevnost 2 od 5. AktivnaZahtevnost 3 od 5Zahtevnost 4 od 5Zahtevnost 5 od 5
Morske predjedi po toskansko
Sestavine
Št. oseb
očiščenih sardel
pinjol
soli in popra
(zvrhani) moke
olivnega olja
čebule
lovorovega lista
rožmarinovih iglic
sladkorja
kozic
česna
limoninega soka
paradižnik
drobnjaka
kaper
slanega sardelnega fileta
majoneze
posušenega origana
pločevinke tunine v olju
(listov) rukole
čabate

Opis

sardele, pinjole, olivno olje, sardelni filet, tunina...

Priprava

Čas priprave: 30 minut in najmanj 12 ur za počivanje Priprava: Sardele pod tekočo vodo očistimo in jih do suhega popivnamo s papirnatimi brisačami. Trebušno votlino razpremo in odstranimo kosti. V suhi ponvi pražimo pinjole, da nekoliko porjavijo.

Sardele posolimo, popramo in povaljamo v moki. V manjši ponvi segrejemo 2 žlici olja in na njem hrustljavo spečemo hkrati po dve sardeli. Nato jih vzamemo iz olja in shranimo.

Čebule olupimo in narežemo na kolobarje. V ponvi segrejemo 5 žlic olja in na njem pražimo čebulo skupaj z lovorovimi listi in rožmarinom, da postekleni. Dodamo sladkor, kis, sol in poper. Primešamo rozine in pinjole. V posodo za shranjevanje živil nadevamo polovico čebulne zmesi, nanjo položimo sardele, nato še preostalo čebulno zmes. Posodo nepredušno zapremo in jo postavimo za 12 ur na hladno.

Kozice do repa olupimo. Nato jih zarežemo po hrbtu in z noževo konico previdno odstranimo črevo. 2 stroka česna olupimo, sesekljamo ter skupaj z limoninim sokom in 1 dl vode obdelamo s paličnim mešalnikom. Posolimo in popramo. Kozice damo v marinado in jih v pokriti posodi čez noč shranimo na hladnem.

Naslednji dan paradižnik razpolovimo, odstranimo semena ter nastavek peclja in meso narežemo na kockice. Strok česna olupimo in na drobno sesekljamo. Drobnjak splaknemo, osušimo in nastrižemo. Kapre sesekljamo. Sardelni filet z vilicami zmečkamo, zmešamo z majonezo, kaprami, česnom, tremi četrtinami drobnjaka in origanom. Primešamo odcejeno in razdrobljeno tunino, paradižnik ter solimo in popramo. Rukolo umijemo in osušimo.

V ponvi segrejemo 2 žlici olja. Kozice poberemo iz marinade in jih na olju pečemo na vsaki strani 2 minuti. Nato jih polijemo z marinado in shranimo.

Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Kruh narežemo na 16 rezin. Na sredini pečice jih pečemo od 4 do 5 minut, da postanejo hrustljave. Nato jih natremo s česnom, pokapljamo z olivnim oljem in pečemo še 3 do 4 minute, da rahlo porjavijo. Na 8 rezin opečenega kruha damo po 3 liste rukole, namažemo s tuninim namazom in okrasimo z drobnjakom. Na pladenj naložimo obložene kruhke, sardele in kozice, zraven ponudimo preostale rezine kruha.

#nasazenazenska
nasazenazenska