Paella z okusi kopnega in morja

Čas priprave:

1 h 5 min

Tip jedi:

Glavne jedi

Zahtevnost:

Zahtevnost 1 od 5Zahtevnost 2 od 5. AktivnaZahtevnost 3 od 5Zahtevnost 4 od 5Zahtevnost 5 od 5
Paella z okusi kopnega in morja
Sestavine
Št. oseb
riža za rižoto
manjšega piščanca ali 12 piščančjih perutničk
na paličice ali kocke narezane šunke (lahko tudi puranje ali piščančje)
škampov
svežih dagenj v lupini
čebule
česna
velike mesnate rdeče paprike
korenčka
izluščenega graha
zrelih mesnatih paradižnikov
olivnega olja
kozarca suhega belega vina
čiste juhe
žafrana (v prahu ali nitk)
soli in popra
sesekljanega peteršilja

Opis

riž, piščanec, šunka, škampi.....

Priprava

Piščanca ali perutničke narežemo na manjše kose, solimo in popramo. Dagnje pod tekočo vodo zdrgnemo s ščetko in dobro speremo. Škampe pod tekočo vodo speremo. Papriko očistimo in narežemo na trakove, korenček ostrgamo in narežemo na paličice. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo, paradižnik narežemo na kocke.

V veliki ponvi, ki jo lahko postavimo tudi v pečico, segrejemo olje in popečemo kose piščanca. Dodamo čebulo, česen, papriko in korenje, mešamo in pražimo, da se zelenjava zmehča. Nato dodamo paradižnik in šunko, solimo in popramo, pokrijemo in dušimo 15 minut. V drugo posodo damo školjke, prilijemo vino, popramo, pokrijemo in dušimo toliko časa, da se školjke odprejo.

Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Žafran namočimo v vreli juhi. Piščanca preložimo na krožnik, v ponev stresemo riž in grah, premešamo in prilijemo vrelo juho. Na vrh damo škampe in odprte školjke. Tiste školjke, ki se med kuhanjem niso same odprle, zavržemo, ker so lahko pokvarjene. Pokrito kuhamo 10 minut in po potrebi prilijemo še nekaj vrele vode.

Paelli nato dodamo piščanca, vse previdno premešamo, ponev prestavimo v ogreto pečico in pečemo še približno 15 do 20 minut, da riž popije tekočino. Jed nazadnje potresemo s peteršiljem in še vročo ponudimo.

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.