Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Parkeljni

Čas priprave:

1 h 35 min

Tip jedi:

Sladice in peciva

Zahtevnost:

Zahtevnost 1 od 5Zahtevnost 2 od 5. AktivnaZahtevnost 3 od 5Zahtevnost 4 od 5Zahtevnost 5 od 5
Parkeljni
Sestavine
Št. oseb
moke
masla
sladkorja
jajca
kvasa (1 kocka)
mlačnega mleka
soli

Opis

moka, jajca, mleko... Sestavine za približno 15 kosov

Priprava

V skledico damo 1 dl mlačnega mleka, vanj nadrobimo kvas, dodamo 3 žlice sladkorja, zmešamo in na toplem pustimo, da vzhaja. Presejano moko pomešamo s sladkorjem in soljo, stresemo jo na kupček in na sredini naredimo jamico.

Ko kvasec naraste, ga vlijemo v jamico v moki, dodamo na kosmiče narezano maslo, narahlo stepena jajca in mleko ter zamesimo ne premehko testo. Testo damo v skledo, pokrijemo in na toplem pustimo vzhajati približno 50 minut.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Vzhajano testo razdelimo na 17 hlebčkov (15 za parkeljne in 2 za oblikovanje verig). Hlebčke oblikujemo v svaljke in jih sploščimo, nato s škarjami ali z ostrim nožem naredimo zareze, da oblikujemo noge, roke in rožičke. Iz preostalega testa naredimo dolge tanke svaljke in po 2 skupaj zvijemo v verige ter jih ovijemo okrog pasu ali okrog vratu.

Parkeljne zložimo na pekač in jih v ogreti pečici zlato spečemo.