GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Riževe miške

Čas priprave:

2 h 5 min

Tip jedi:

Sladice in peciva

Zahtevnost:

Zahtevnost 1 od 5Zahtevnost 2 od 5Zahtevnost 3 od 5. AktivnaZahtevnost 4 od 5Zahtevnost 5 od 5
Riževe miške
Sestavine
Št. oseb
belega okroglozrnatega riža
mleka
soli
kvasa
moke
rozin
masla
sladkorja
ruma
neškropljena limona
jajca
olje
žlici sladkorja v prahu za posip

Opis

Miške iz riža

Priprava

Mleko zavremo, solimo, dodamo riž in ga počasi skuhamo, da popije vse mleko in ostane še malo lepljiv. Nato ga pustimo, da se ohladi.

Medtem v manjšo skledo damo nekaj žlic tople vode, vanjo nadrobimo kvas, primešamo 3 žlice moke in dobro zmešamo. Skledo pokrijemo in damo na toplo, da zmes naraste na dvojno količino. V drugi skledici rozine najmanj 20 minut namakamo v topli vodi.

V veliko skledo stresemo riž, na sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo stopljeno maslo, dodamo sladkor, dobro odcejene in ožete rozine, rum in nastrgano limonino lupinico. Vse dobro premešamo, nato postopoma vmešamo vsako jajce posebej, vzhajan kvas in nazadnje še moko. Testo dobro pregnetemo in ga v pokriti skledi postavimo na toplo, kjer naj vzhaja približno 1 uro.

V posodi segrejemo olje in vanj z žlico postopoma polagamo za oreh velike kroglice. Med cvrenjem jih obrnemo, ko so z vseh strani zlato ocvrte, jih s penovko poberemo iz olja in damo na papir za peko, da se odcedijo. Potresemo jih s sladkorjem in ponudimo še tople.