Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Pastirska pita s pirejem

Čas priprave:

1 h 30 min

Tip jedi:

Glavne jedi

Zahtevnost:

Zahtevnost 1 od 5Zahtevnost 2 od 5Zahtevnost 3 od 5Zahtevnost 4 od 5. AktivnaZahtevnost 5 od 5
Pastirska pita s pirejem
Sestavine
Št. oseb
krompir
maslo
mleko
čebula
Strok česna
Rastlinsko olje
Mleto goveje meso
paradižnikova mezga
Korenje
Vložen grah
Vložena koruza
goveja juha
Tedi sir za ribanje
Omaka Worchester
timijan
Mleti črni poper (po okusu)
sol (po okusu)

Opis

Danes je malo manj tistih pastirjev, ki še - vsaj v naših krajih - ki živijo polnomadsko življenje in skrbijo za živali. A tradicija, kaj so nekoč radi na prostem skuhali pastirji, se je ohranila. Tako vam danes predstavljamo okusen recept za pastirsko pito s pirejem oziroma "shepherd's pie".

Priprava

Očiščen in na kocke narezan krompir skuhajte v osoljeni vodi. Nato ga odcedite, dodajte maslo, mleko, sol in ga pretlačite. Na koncu krompir stepite v gladko kašo.

Čebulo in česen očistite in drobno sesekljajte. V ponvi na olju prepražite do zlato rjave barve. Nato dodajte goveje meso, sol, poper, sesekljan timijan in prepražite.

Vmešajte paradižnikovo mezgo, worcestrsko omako, drobno narezano olupljeno korenje, grah in koruzo. Prilijte juho in kuhajte približno 10 minut.

Na dno pekača dajte mesno mešanico in nanjo razporedite krompirjev pire. Posujte z naribanim sirom in postavite v ogreto pečico. Pri 160 °C pecite približno 45 minut. Pred serviranjem okrasite s svežim timijanom.