cg_zdravstveni_domovi
Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali za skoraj milijardo evrov

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Pečena velikonočna šunka

Čas priprave:

2 h 15 min

Tip jedi:

Glavne jedi

Zahtevnost:

Zahtevnost 1 od 5Zahtevnost 2 od 5Zahtevnost 3 od 5Zahtevnost 4 od 5. AktivnaZahtevnost 5 od 5
Pečena velikonočna šunka
Sestavine
Št. oseb
šunka
Korenje
Majhna zelena
por
čebula
Sveže začimbe
Črni poper v zrnu
pomarančna marmelada
Med
cimet
Dijonska gorčica

Opis

Veliko noč bomo letos praznovali 9. aprila. Poskrbite, da bo za ta najpomembnejši krščanski praznik vaša miza lepo okrašena, nanjo pa postavite tudi katero izmed dobrot, s katero boste morda zelo presenetili svoje goste.

Priprava

V lonec damo sesekljano zelenjavo, jo prelijemo s 4–5 litri mrzle vode in zavremo. Vanjo damo celo šunko in začimbe ter pustimo rahlo vreti približno 30 minut.

Nato vzamemo šunko ven. Ko se ohladi, jo narežemo na tanke rezine, a jih ne narežemo do konca (naj se držijo skupaj).

V ponev damo marmelado, med, cimet in gorčico. Zalijemo s približno 500 ml vode in počasi kuhamo približno 15 minut, dokler se omaka ne zgosti.

Meso položimo v pekač in površino šunke natremo s pripravljeno omako. Damo v pečico. Pečemo pri 160 °C približno 60 minut, dokler se šunka lepo ne zapeče do zlatorjave barve.

Med peko meso prelijemo s pripravljeno omako. Pečeno šunko pustimo malo počivati in jo nato postrežemo.