stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Ričet za vegetarijance

Čas priprave:

2 h

Tip jedi:

Juhe in jedi na žlico

Zahtevnost:

Zahtevnost 1 od 5Zahtevnost 2 od 5. AktivnaZahtevnost 3 od 5Zahtevnost 4 od 5Zahtevnost 5 od 5
Ričet za vegetarijance
Sestavine
Št. oseb
Ješprenj
Korenje
koleraba
peteršiljeva korenina
čebula
por
Strok česna
Voda
lovorjev list
olje
sesekljan peteršilj
manjša pločevinka fižola
Na kocke narezan popečen tofu

Opis

Juha je lahko dodatek, lahko pa jo štejemo za glavni obrok, seveda je odvisno od tega, kakšna je in kako jo pripravimo. Študije v preteklosti so pokazale, da imajo ljudje, ki redno uživajo in se prehranjujejo z juhami, manj možnosti, da bi se zredili ali pa nasploh bili obilni, v primerjavi s tistimi, ki juhe nikdar ne uživajo. Juham izboljšamo okus, če jih zalijemo z jušno osnovo. Te osnove se danes dobijo v kockah oziroma jušnih koncentratih. Če jih uporabljate, kupujte kocke brez dodatkov kemičnih konzervansov. Za zelenjavne juhe uporabljajte vodo, v kateri ste blanširali zelenjavo, lahko pa posebej skuhate zelenjavo, kot so peteršilj, list zelja, korenje, lovorov list, koren zelja ali brokolija in cel poper. Juham izboljša okus goveja ali kostna juha. Kadar kuhate govejo juho, je skuhajte več in jo zamrznite. Že jogurtov lonček osnove izboljša okus juham.

Priprava

Dobro splaknite ješprenj in ga dajte kuhat v vodo skupaj z lovorovim listom. Ker se dolgo kuha, šele po eni uri dodajte na kocke narezano zelenjavo in nazadnje fižol.

Dodajte nekaj te vode k ješprenju. Drobno narežite čebulo in sesekljajte česen. Čebulo zarumenite na olju in dodajte še česen.

Lahko dodate še žlico paradižnikove mezge. Na koncu dodajte na kocke narezan popečen tofu (sojin sir).

Ješprenj postrežete s sesekljanim svežim peteršiljem.

#obraziavenija
obraziavenija