|
jajca |
|
cvetličnega medu |
|
moke |
|
škroba |
|
limonina lupina |
|
posušenih bezgovih cvetov |
|
mleka |
|
stroka vanilije |
|
rumenjaka |
|
sladkorja |
|
škroba |
|
masla |
|
posušenih bezgovih cvetov |
|
limonine lupine |
|
sladke smetane |
|
(listi) želatine |
|
bezgovih cvetov v sirupu |
|
bezgovega sirupa |
|
sladke smetane |
|
glukoze |
|
(lista) želatine |
|
bele čokolade |
|
nastrgane pomarančne lučine |
|
bele čokolade, kandirana pomarančna lupina in bezgovi cvetovi za okras |
Torte so rdeča nit praznovanj vseh vrst. Nekakšna pika na i vseh pravih prazničnih obedov. So pa tudi nekakšna osebna izkaznica, rokopis, prav poseben podpis vsakega slaščičarja. Alenka Kodele je svojo dušo že pred mnogimi leti, takoj ko se ji je ponudila priložnost, zapisala slaščičarstvu. Odtlej njene male in velike umetnine sprožajo začudenje in občudovanje povsod po svetu, z najuglednejših tekmovanj vsakič prinaša dragocena priznanja in nagrade. Je članica slovenske olimpijske kuharske ekipe in državnih tekmovalnih komisij, tekmovalka in zmagovalka na najuglednejših svetovnih prvenstvih, vodja slaščičarne enega največjih turističnih zabavišč v Evropi in obenem tudi mama, ki najde čas za vrt, jahanje in vrtnice. Uživajte v Alenkinih pomladnih sadnih umetninah!
Jajca z medom penasto stepamo. Primešamo moko, škrob, fino mlete posušene bezgove cvetove in nastrgano limonino lupino. Maso namažemo na papir za peko v tri okrogle plasti premera 22 cm. Pečemo 7 minut pri 200 stopinjah.
Mleko z vaniljinim strokom, bezgovimi cvetovi in limonino lupino zavremo, pokrijemo in pustimo stati pol ure. Rumenjaka s sladkorjem penasto stepemo, umešamo škrob in prilijemo precejeno mleko. Kremo kuhamo, da vre 3 minute, umešamo maslo in ohladimo. Sladko smetano stepemo, dodamo namočeno in raztopljeno želatino ter premešamo. Kuhano kremo gladko razmešamo in jo primešamo stepeni smetani.
V obroč pripravimo prvo plast biskvita, ga malo namočimo z razredčenim bezgovim sirupom, namažemo s tretjino kreme in potresemo z bezgovimi cvetovi v sirupu. Pokrijemo z drugo plastjo biskvita, ga namočimo, premažemo z drugo tretjino kreme, znova potresemo s cvetovi v sirupu, pokrijemo s tretjo plastjo biskvita in ga namočimo. Povrh premažemo s kremo in torto damo za nekaj ur v hladilnik. Ko se krema strdi, odstranimo obroč in jo ob strani premažemo s preostalo kremo. Torto damo za nekaj časa v zamrzovalnik.
Zavremo sladko smetano z glukozo in pomarančno lupino. Dodamo namočeno želatino, premešamo in na koncu dodamo še stopljeno belo čokolado. Torto prestavimo na mrežo in jo prelijemo s prelivom. Počakamo, da se odvečni preliv odcedi, in torto prestavimo na pladenj. Narežemo jo na dvanajst kosov in okrasimo z okraski iz bele čokolade, s kandirano pomarančno lupino in bezgovimi cvetovi
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.