|
svinjskega vratu brez kosti |
|
zmlete govedine |
|
čebule |
|
česna |
|
zdrobljenega šetraja (lahko tudi majarona) |
|
žličke zmletih klinčkov |
|
žličke popra (po želji) |
|
masla |
|
vroče čiste juhe ali vode |
|
moke - sestavine za testo |
|
masla ali margarine |
|
jajca |
|
soli |
|
mlačne vode |
Za glavno jed pripravimo odlično pito s svinjino, zraven lahko ponudimo veliko zelenjave.
Svinjino zrežemo na manj kot 1 cm velike kockice. Čebulo in česen olupimo, čebulo zelo na drobno sesekljamo, česen pretlačimo. V teflonski posodi ali v posodi z debelim dnom stopimo maslo, dodamo čebulo in česen, mešamo in pražimo samo toliko, da čebula postekleni.
Nato dodamo svinjino in govedino, potresemo z začimbami, solimo, premešamo, prilijemo vročo juho, dušimo in mešamo toliko časa, da meso spremeni barvo in tekočina povre. Odstavimo in pokrito pustimo, da se ohladi, vmes večkrat premešamo. Zmes damo na hladno in pustimo stati najmanj 12 ur ali kar čez noč.
Za testo moko pomešamo s soljo, stresemo jo na kupček, dodamo na kockice narezano maščobo in jo s prsti vtremo v moko, da dobimo drobtinasto zmes. V skledici zmešamo jajce in mlačno vodo, dodamo moki in na hitro zgnetemo v testo. Pečico ogrejemo na 190 stopinj. Manjši tortni model namažemo z margarino in potresemo z moko
Testo na pomokani delovni površini zvaljamo v en večji in en manjši krog. Z večjim kosom testa obložimo dno in stene modela, nanj stresemo mesni nadev in površino poravnamo. Nadev pokrijemo z manjšim krogom in oba robova testa dobro stisnemo. Na sredini naredimo okroglo luknjo in vanjo vtaknemo v valj zvito aluminijasto folijo, naredimo nekakšen dimnik, da bo lahko uhajala para. Iz ostankov testa lahko naredimo okraske in jih položimo okrog »dimnika«.
Model postavimo v ogreto pečico in pečemo od 45 do 55 minut. Najboljše je, če pito najprej 20 minut pečemo s spodnje strani. Pečeno pito najprej za 10 do 15 minut pustimo, da se malce ohladi, odstranimo aluminijasto folijo, nato jo iz modela preložimo na servirni krožnik in postrežemo.
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.