|
rabarbare |
|
sladkorja |
|
(sok) pomaranče |
|
bele čokolade |
|
rumenjakov |
|
sladke smetane |
|
jagod |
|
sesekljanih pistacij |
Rabarbara je v resnici zelenjava in spada v družino dresnovk, a bi jo vsakdo takoj uvrstil med sadje. Iz njenih kislih pecljev, ki so, mimogrede, tudi zelo zdravilni, namreč pripravljamo slastne sladice - kolače, pite, zavitke, marmelade, kompote ... "Sezona", ko je sveže rabarbare na pretek tudi po naših vrtovih, se začne aprila in traja nekaj tednov. Zaradi strupene oksalne kisline, ki se s časom povečuje, pa naj bi jo obrali do šentjanževega, torej do 24. junija. Rabarbarini peclji so zelo kisli, zato ne uživamo presnih. Ko jih očistimo, odstranimo vlaknaste olupke, narežemo, jih lahko porabimo takoj ali pa jih zamrznemo.
Stebla rabarbare očistimo, ostrgamo in narežemo na 1 – 2 cm dolge koščke. Potresemo jih s 50 g sladkorja in zalijemo s pomarančnim sokom ter počasi skuhamo do mehkega. Potem odstavimo in počakamo, da se vse skupaj ohladi.
Čokolado sesekljamo in stopimo nad vodno kopeljo. Prav tako nad vodno kopeljo penasto umešamo rumenjake in preostali sladkor. To počnemo približno 5 minut.
Odstavimo in nekaj minut počakamo, potem pa vmešamo v rumenjake čokolado in rabarbaro. Smetano stepemo in dodamo še njo.
Kvadratni pekač (velik za 850 ml tekočine) obložimo z alu folijo, vanj vlijemo maso in čez noč postavimo v zmrzovalnik.
Naslednji dan narežemo jagode, zmrzlino narežemo na koščke in oboje potresemo s pistacijami.
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2025, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.