pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
RIŽOTA S PRŠUTOM IN SUŠENIMI PARADIŽNIKI

Čas priprave:

45 min

Tip jedi:

Glavne jedi

Zahtevnost:

Zahtevnost 1 od 5Zahtevnost 2 od 5. AktivnaZahtevnost 3 od 5Zahtevnost 4 od 5Zahtevnost 5 od 5
RIŽOTA S PRŠUTOM IN SUŠENIMI PARADIŽNIKI
Sestavine
Št. oseb
kmečkega pršuta v kosu
masla
olivnega olja
sušenih paradižnikov
velika bela čebula
česna
belega italijanskega riža za rižote
belega vina
vrele čiste juhe
nastrganega parmezana
sesekljanega peteršilja
soli
popra

Opis

kmečki pršut paradižnik riž

Priprava

Pršut narežemo na debelejše rezine in nato na trakce. Paradižnike narežemo na trakce, česen in čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. V posodi segrejemo olje in žlico masla, dodamo pršut mešamo in pražimo 1 minuto, nato pršut poberemo iz posode in preložimo na krožnik.

Na maščobo damo čebulo in česen, mešamo in pražimo toliko časa, da čebula postekleni, vendar ne sme zarumeneti. Nato dodamo riž, premešamo in počakamo, da riž postekleni, nato zalijemo z vinom. Ko vino izpari, dodamo narezane paradižnike in pršut ter prilijemo približno polovico vrele juhe. Zavremo in na zmernem ognju pokrito kuhamo približno 15 minut. Med kuhanjem po potrebi prilivamo juho in rižoto premešamo.

Ko je riž kuhan, vendar pod zobmi še čvrst, dodamo 1 žlico peteršilja in preostalo maslo, premešamo, posodo pokrijemo in pustimo stati nekaj minut, da rižota postane kremasta. Nazadnje vmešamo še polovico parmezana, rižoto razdelimo na krožnike in jo potresemo s preostalim parmezanom in peteršiljem.