Šopki špargljev s pršutom

Čas priprave:

40 min

Tip jedi:

Glavne jedi

Zahtevnost:

Zahtevnost 1 od 5Zahtevnost 2 od 5Zahtevnost 3 od 5. AktivnaZahtevnost 4 od 5Zahtevnost 5 od 5
Šopki špargljev s pršutom
Sestavine
Št. oseb
belih špargljev
soli
žajblja
pršuta
olivnega olja
za instantno pripravo holandske omake (npr. Knorr)
masla
nastrganega parmezana
limoninega soka
črnega popra

Opis

Šparglji ali beluši so zelenjava za sladokusce, ki vsako pomlad nestrpno pričakajo prve zelene poganjke. Pri nas se njihova sezona začne v prvi polovici aprila, na Primorskem seveda prej kot drugje, v njihovem polnem okusu pa lahko uživamo dva meseca. Šparglji so vsekakor prva sveža vrtnina, zdrava in polnega okusa, ki jo je vredno uvrstiti na jedilnik kar čim večkrat.

Priprava

Šparglje ostrgamo in jim odstranimo trde spodnje dele. Skuhamo jih v slani vodi (približno 15 minut). Potem jih odcedimo.

Šparglje razdelimo na osem porcij oziroma šopkov. Žajbelj operemo, natrgamo listke. Vsak šopek obložimo z enim žajbljevim listkom in ovijemo z rezino pršuta.

Olje segrejemo in na njem vsak šopek za 5 minut popečemo. Dodamo še preostale žajbljeve listke in na kratko prepražimo

Holandsko omako razpustimo v 125 ml hladne vode in med mešanjem počasi kuhljamo. Maslo narežemo na koščke in vmešamo. Dodamo še parmezan, limonin sok in poper

Nasvet: Jed prija skupaj z rižem ali s pečenim krompirjem.

#obraziavenija
obraziavenija

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.