|
belih špargljev |
|
soli |
|
žajblja |
|
pršuta |
|
olivnega olja |
|
za instantno pripravo holandske omake (npr. Knorr) |
|
masla |
|
nastrganega parmezana |
|
limoninega soka |
|
črnega popra |
Šparglji ali beluši so zelenjava za sladokusce, ki vsako pomlad nestrpno pričakajo prve zelene poganjke. Pri nas se njihova sezona začne v prvi polovici aprila, na Primorskem seveda prej kot drugje, v njihovem polnem okusu pa lahko uživamo dva meseca. Šparglji so vsekakor prva sveža vrtnina, zdrava in polnega okusa, ki jo je vredno uvrstiti na jedilnik kar čim večkrat.
Šparglje ostrgamo in jim odstranimo trde spodnje dele. Skuhamo jih v slani vodi (približno 15 minut). Potem jih odcedimo.
Šparglje razdelimo na osem porcij oziroma šopkov. Žajbelj operemo, natrgamo listke. Vsak šopek obložimo z enim žajbljevim listkom in ovijemo z rezino pršuta.
Olje segrejemo in na njem vsak šopek za 5 minut popečemo. Dodamo še preostale žajbljeve listke in na kratko prepražimo
Holandsko omako razpustimo v 125 ml hladne vode in med mešanjem počasi kuhljamo. Maslo narežemo na koščke in vmešamo. Dodamo še parmezan, limonin sok in poper
Nasvet: Jed prija skupaj z rižem ali s pečenim krompirjem.
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.