|
belih špargljev |
|
zelenih špargljev |
|
soli |
|
sladkorja |
|
pomaranč |
|
instantne holandske omake (npr. Knorr) |
|
masla |
|
vanilijevega sladkorja |
|
šalotke |
|
masla |
|
belega vina |
|
lososa |
|
popra |
|
krebuljice |
Šparglji ali beluši so zelenjava za sladokusce, ki vsako pomlad nestrpno pričakajo prve zelene poganjke. Pri nas se njihova sezona začne v prvi polovici aprila, na Primorskem seveda prej kot drugje, v njihovem polnem okusu pa lahko uživamo dva meseca. Šparglji so vsekakor prva sveža vrtnina, zdrava in polnega okusa, ki jo je vredno uvrstiti na jedilnik kar čim večkrat.
1. Bele šparglje ostrgamo cele, zelene le v spodnji tretjini. Konce odstranimo. Bele šparglje kuhamo v vreli slani vodi z nekaj sladkorja 20 minut. Po 10 minutah dodamo zelene šparglje. Ko so kuhani, jih odcedimo in postavimo na toplo.
2. Eno pomarančo olupimo in razdelimo na krhlje, tako da odstranimo tudi belo kožico. Iz drugih dveh pomaranč iztisnemo sok. V 125 ml pomarančnega soka raztopimo instantno holandsko omako, zavremo, dodamo maslo, vaniljin sladkor, pomarančne krhlje brez kožice in preostali sok. Postavimo na toplo.
3. Šalotko sesekljamo in jo prepražimo na žlički masla. Zalijemo z belim vinom in 50 ml vode. Lososa narežemo na manjše koščke, dodamo omaki in na šibkem ognju kuhljamo 3-5 minut. Lososa enkrat obrnemo, solimo in popramo.
4. Preostalo maslo razpustimo v ponvi, dodamo šparglje. Postrežemo z omako in okrasimo s krebuljico.
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.