Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zrezki s šalotko v vinu in bearneško omako

Čas priprave:

5 min

Tip jedi:

Mesne jedi

Zahtevnost:

Zahtevnost 1 od 5Zahtevnost 2 od 5. AktivnaZahtevnost 3 od 5Zahtevnost 4 od 5Zahtevnost 5 od 5
Zrezki s šalotko v vinu in bearneško omako
Sestavine
Št. oseb
debelejši kosi rostbifa ali mlade goveje zarebrnice brez kosti
olja
masla
šalotke
sladkorja
timijana
rdečega vina
soli
popra
belega vinskega kisa
sesekljana šalotka
zrn črnega popra
rumenjaka
dijonske gorčice (ostre francoske gorčice iz mesta Dijon)
na kockice narezanega masla
nasekljanega svežega pehtrana

Opis

govedina, šalotka, vino

Priprava

Šalotko olupimo, zgoraj in spodaj jo samo obrežemo. V kozici stopimo 50 g masla, dodamo šalotko in pražimo toliko časa, da svetlo zarumeni. Nato dodamo sladkor in timijan, solimo in popramo ter prilijemo vino. Pokrito dušimo toliko časa, da ostane samo za 2 žlici omake.

Za bearneško omako damo v kozico kis, sesekljano šalotko, poprova zrna in 2 žlici vode. Zavremo in pokrito kuhamo nekaj minut, da tekočina povre in se šalotka zmehča, ter odstavimo. Nato dodamo rumenjaka, kozico postavimo nad soparo, dodamo še gorčico in dobro zmešamo. Med mešanjem postopoma dodajamo kockice masla in mešamo, da se omaka začne gostiti, odmaknemo s sopare in mešamo še 1 minuto.

Veliko težko ponev dobro segrejemo, namastimo jo z oljem in maslom. Ko se maslo speni, na maščobo položimo zrezke in jih na vsaki strani pečemo približno po 3 minute, da na sredini ostanejo še sočni. Ko so pečeni, ponev odstavimo in jih pustimo stati še 2 minuti. Zrezke razdelimo na krožnike, obložimo s šalotko in prelijemo z omako.