|
Zeleni šparglji |
|
Beli šparglji |
|
Topinambur |
|
Viola krompir |
|
Mehka moka |
|
Sveže kozice |
|
šalotka |
|
jajce |
|
Smetana |
|
maslo |
|
suho belo vino |
|
Ribja osnova |
|
Vermut |
|
oljčno olje |
|
sol |
|
poper |
Foto: Miha Bratina Ob pomoči enogastronomskega guruja Tonija Gomiščka, ki je izbral partnerje in napisal odlično spremno besedo, je izšla nova zbirka nasvetov za pripravo jedi iz špargljev. Bralcu ponuja tudi poučen sprehod čez zgodovino gojenja in uporabe te čudovite pomladne rastline, ki ima poleg hranilnih tudi izjemne zdravilne učinke. Zbirko receptov ŠPARGLJI*BELUŠI si lahko brezplačno prenesete tukaj: https://www.mirenkras.si/publikacije
Viola krompir skuhamo v slani vreli vodi. Ko se nekoliko ohladi, ga olupimo in pretlačimo, Dodamo moko in jajce, solimo po potrebi. Premešamo, da dobimo gladko kompaktno maso, iz katere naredimo majhne njoke, ki jih skuhamo v vreli vodi.
Bele šparglje in topinambur očistimo in skuhamo, nato zmešamo z mešalnikom in pretlačimo skozi cedilo.
V manjši ponvi spenimo maslo. Dodamo sesekljano šalotko in jo hitro popražimo. Zalijemo z belim vinom in ribjo osnovo ter večino tekočine pokuhamo. Prilijemo smetano in vermut, da dobimo kremno omako. Na koncu vmešamo pretlačene šparglje s topinamburjem, popopramo in po potrebi solimo.
Očistimo kozice in zelene šparglje. Zelene šparglje kuhamo dve minuti v sopari, nato jih narežemo na koščke. Na oljčnem olju prepražimo oklepe kozic in jih zalijemo z malo belega vina. Nato jih odstranimo in v ponev damo očiščene repke kozic in narezane šparglje.
Na krožnik damo kremo špargljev in topinamburja, nanjo položimo njoke, čeznje pa popražene repke kozic in zelene šparglje.
Solite in poprajte po okusu.
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.