kartoskop Dobra karma

Kartoskop za obdobje med 23. in 29. septembrom

Vedeževalka, prerokovalka, sveča, vedeževanje, prerokovanje, šloganje Svet24.si

Upanje je izpuhtelo, Karin so našli mrtvo v morju...

tonin ugrabitev2 Reporter.si

Ko ti oblast stopi v glavo: kako se je Tonin dal ...

Janša, Hojs Svet24.si

Grozi (ne)ministru Hojsu dve leti zapora?

20200923-01026932 Necenzurirano

Iz naših žepov v žep ministra Vizjaka

presaditev organov Odkrito.si

Darovanje organov je "dejanje srca"

esmeralda-rupnik Njena.si

Ljubezen po domače: Hud udarec za Esmeraldo

Vijoličasti njoki s kozicami in šparglji

Vijoličasti njoki s kozicami in šparglji

Čas priprave:

Skupni čas 3 h

Tip jedi:

Tip jedi Domači pripravki

Zahtevnost:

Zahtevnost 1 od 5Zahtevnost 2 od 5Zahtevnost 3 od 5. AktivnaZahtevnost 4 od 5Zahtevnost 5 od 5
Sestavine
300 g Zeleni šparglji
300 g Beli šparglji
300 g Topinambur
800 g Viola krompir
200 g Mehka moka
12 kosov Sveže kozice
2 kosa šalotka
1 kos jajce
1 dl Smetana
50 g maslo
1 dl suho belo vino
1 dl Ribja osnova
1 dl Vermut
1 žlica oljčno olje
1 ščepec sol
1 ščepec poper

Opis

Foto: Miha Bratina Ob pomoči enogastronomskega guruja Tonija Gomiščka, ki je izbral partnerje in napisal odlično spremno besedo, je izšla nova zbirka nasvetov za pripravo jedi iz špargljev. Bralcu ponuja tudi poučen sprehod čez zgodovino gojenja in uporabe te čudovite pomladne rastline, ki ima poleg hranilnih tudi izjemne zdravilne učinke. Zbirko receptov ŠPARGLJI*BELUŠI si lahko brezplačno prenesete tukaj: https://www.mirenkras.si/publikacije

Priprava

Viola krompir skuhamo v slani vreli vodi. Ko se nekoliko ohladi, ga olupimo in pretlačimo, Dodamo moko in jajce, solimo po potrebi. Premešamo, da dobimo gladko kompaktno maso, iz katere naredimo majhne njoke, ki jih skuhamo v vreli vodi.

Bele šparglje in topinambur očistimo in skuhamo, nato zmešamo z mešalnikom in pretlačimo skozi cedilo.

V manjši ponvi spenimo maslo. Dodamo sesekljano šalotko in jo hitro popražimo. Zalijemo z belim vinom in ribjo osnovo ter večino tekočine pokuhamo. Prilijemo smetano in vermut, da dobimo kremno omako. Na koncu vmešamo pretlačene šparglje s topinamburjem, popopramo in po potrebi solimo.

Očistimo kozice in zelene šparglje. Zelene šparglje kuhamo dve minuti v sopari, nato jih narežemo na koščke. Na oljčnem olju prepražimo oklepe kozic in jih zalijemo z malo belega vina. Nato jih odstranimo in v ponev damo očiščene repke kozic in narezane šparglje.

Na krožnik damo kremo špargljev in topinamburja, nanjo položimo njoke, čeznje pa popražene repke kozic in zelene šparglje.

Solite in poprajte po okusu.