Smrklja Njena.si
Lepotičenje
 

Tashka

11. 1. 2014; 08.00
Avtor: Manca
uvodna

foto: Tashka

Torbica z zgodbo in dobrim namenom.

Pod okriljem podjetja Eko knjiga je nastala Tashka - torbica, ki nosi zgodbo, ta pa vključuje vseslovensko noto, saj hkrati izpostavlja prodornost slovenskih ustvarjalk in slovensko zgodovino ter spodbuja k nadaljnjemu širjenju kulturno-družbenih obzorij. – Podjetje Energetika.NET pa bo že v letu 2014 v Sloveniji izvedlo najmanj šest Tashkinih čajank, na katerih bodo ustvarjalke Tashke širile idejo in razvojni koncept projekta. Tokratna čajanka, ki se je odvijala v CER-u (Center energetskih rešitev), je že druga čajanka, katerih namen je širjenje zgodbe o Tashki, spodbujanje mladih k razmišljanju o prihodnosti in k skupnemu angažmaju za boljši jutri.

Tashka ni navadna torbica. Združuje namreč moderni pridih in umetnost s tradicijo, nosi pa tudi sporočilno vrednost spodbujanja bralne kulture, obenem pa daje mladim upanje za boljšo prihodnost. Vsaka Tashka je unikatna, krasijo pa jo elementi, kot so ilustracije sodobne dame, ki so delo mlade slikarke in ilustratorke Marte Bartolj, z naravo navdahnjeni umetniški simboli Andreje Krašna in unikatni pečati iz fimo mase Eve Pestotnik, medtem ko je element tradicije, uradno priznani rokodelski izdelek, všita pletena slamnata kita, delo Vere Antonin iz Kulturnega društva Fran Maselj Podlimbarski iz Krašnje. Tashkina misija pa je tudi spodbujanje bralne kulture in osebnostni razvoj s pomočjo knjige, zato je notranjost torbic opremljena z besedilom iz v angleščino prevedene knjige pisateljice Alenke Žumbar Klopčič. Zgodba Tashke pa se tukaj zagotovo ne zaključuje na tej točki. Projekt je odprte narave in k sodelovanju vabi mlade ustvarjalce z vizijo in zgodbo, zato lahko že pri naslednji kolekciji, ki je predvidena spomladi, pričakujemo tako svežino kot tudi nadgradnjo same zgodbe o Tashki.

Tashka pa ne ponazarja le praktičnih in unikatnih torbic, ampak tudi izdelke z razvojnim poslanstvom - 10 EUR od vsake prodane torbice je namreč namenjenih v posebni sklad podjetja Eko knjiga, s sredstvi iz tega sklada pa bo Eko knjiga pod okriljem programa Modri svet za mlade, ki ga je ustanovila skupaj z medijsko-založniško hišo Energetika.NET, nagrajevala dela in izkušenj željne mlade, ki jih bo Energetika.NET opremila tudi s praktičnimi znanji, poslovnimi izkušnjami in seveda priporočili za nadaljnjo kariero. Špela Bandelj je denimo že prva študentka, ki je vključena v program Modri svet za mlade. Njeno delo pri Energetiki.NET je koordinacija energetskih dogodkov in aktivnosti ter energetskega svetovanja v CER-u. 

V letu 2014 bodo v program Modri svet za mlade, ki bo torej sofinanciran s Tashkino pomočjo, vključeni najmanj trije perspektivni mladi, ki bodo lahko pridobili izkušnje na različnih področjih dela. V sodelovanju z zavodom Nefiks Energetika.NET tako tudi že izvaja novinarski natečaj z naslovom »Energetika jutri …«, skozi katerega bo izbrala najmanj enega kandidata za usposabljanje na področju novinarstva. Natečaj bo potekal do sredine februarja, v pripravi pa je tudi video natečaj za najboljši kratki film »Energetika jutri …«, katerega namen bo iskanje talentov, filmskih ustvarjalcev, za sodelovanje pri snovanju Energetika.NET TV.

Energetika.NET bo v letu 2014 ob robu svojih poslovnih energetskih dogodkov po celi Sloveniji izvedla tudi najmanj šest Tashkinih čajank, na katerih bodo Tashkine ustvarjalke, z direktorico obeh omenjenih podjetij Alenko Žumbar Klopčič na čelu, odpirale družbene teme, kot je zaposlovanje mladih, ter širile idejo in razvojni koncept projekta. S tem želijo tudi druga podjetja in institucije spodbuditi k razmišljanju, kako lahko podprejo mlade pri ustvarjanju njihove kariere ter s tem prispevajo k boljši skupni prihodnosti cele države.

Skrbimo za odgovorno in obetavno prihodnost!

S Tashko.  

prejšnji članek
Gloria Kotnik: Nikoli ne obupaj
Obsedena!
Gloria Kotnik: Nikoli ne obupaj
naslednji članek
Iz male Slovenije prikolesarila v svetovni vrh
Obsedena!
Iz male Slovenije prikolesarila v svetovni vrh
Preberite tudi

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.