Smrklja Njena.si
Obsedena!
 

Iz male Slovenije prikolesarila v svetovni vrh

7. 1. 2014; 12.00
Avtor: Manca
uvodna

foto: Tanja Žakelj

Zelo navezana na domače okolje. V očeh se ji vidi ljubezen do kolesarstva. Športnica je …Tanja Žakelj.

Majhne postave, zato jo mnogi kličejo »mala«. Rada ima red in disciplino ter zaslužen počitek in sprostitev. Predana delu in predvsem športu.  Tudi zelo navezana na domače okolje. V očeh se ji vidi ljubezen do kolesarstva. Športnica je…Tanja Žakelj. Manca Z.

………………

Tanja, živjo! Kaj vse počenjaš v življenju?

Živjo! Ni mi dolgčas, prav nikoli. Že vse od malih nog sem v gibanju. Živim namreč v vasi Ledine, doma imamo kmetijo in rada pomagam pri domačih opravilih. Tudi učenje mi nikoli ni bilo tuje, bila sem uspešna učenka, dijakinja in študentka – trenutno zaključujem študij kemijskega inženirstva. Resneje sem začela kolesariti pri šestnajstih letih, razultati ki sem jih nanizala že na začetku športne poti so me motivirali za naprej. V zadnjih letih večino časa podrejam kolesarski karieri.

Gorska kolesarka – nam malce opišeš svojo disciplino? S čim se razlikuje od cestne različice?

Razlike so kar precejšnje, poleg tega pa ima tudi gorsko kolesarstvo več disciplin – jaz treniram olimpijski kros, ostale discipline gorskega kolesarstva so še BMX (prav tako olimpijska disciplina), spust, maraton in eliminator oz. kros na izpadanje. V primerjavi s cestno dirko, kjer je precej ekipnega dela in taktike, je kros bolj individualna disciplina. Tekmovalci vse od štartne do ciljne črte tekmujemo na visokem srčnem utripu, čim bolj optimalno in na limitu svojih sposobnosti. Proga je v naravi, največkrat kje v gozdu. Trasa je krožna in razgibana, s kratkimi vzponi in spusti ter mnogimi tehničnimi ovirami – naravnimi ali umetno zgrajenimi. Čas tekme za ženske v elitni kategoriji je predviden na okrog 1 h in 30 min, kar največkrat pomeni 5 ali 6 krogov dolžine od 4 do 5 km.

Od mladinke do članice – kaj vse si doživela na »vmesnih« etapah?

Trenirati sem začela dokaj pozno in sicer prvo leto kot starejša mladinka. Na prvem svetovnem prvenstvu sem leta 2005 v Livignu osvojila bron, kar je prva kolajna za Slovenijo v krosu s tovrstnih tekmovanj. V naslednjem letu sem v kategoriji mladink osvojila tako evropski kot svetovni naslov. Prehod v višjo kategorijo mlajših članic (pod 23) je bil zelo zahteven, prvič sem se udeležila tekem za svetovni pokal v združeni kategoriji članic in mlajših članic. Leta 2008 sem posegla po novem naslovu svetovne prvakinje, tokrat med mlajšimi članicami. Istega leta se mi je jeseni pripetila delovna nesreča doma na kmetiji. Izgubila sem dva prsta na levi roki, ki so mi jih uspešno prišili nazaj. Razumljivo je bila zaradi pomanjkanja treninga prihodnja sezona manj uspešna, počasi pa sem se vračala med svetovno elito. Leta 2010 sem osvojila bron na evropskem prvenstvu in bila med najboljšimi mlajšimi članicami na svetovnem pokalu, dvakrat celo v deseterici v združeni kategoriji s članicami. V elitno kategorijo sem prestopila naslednje leto in že prvo leto med članicami osvojila bron na evropskem prvenstvu. Sledilo je olimpijsko leto 2012, v katerem sem v Londonu z 10. mestom postavila nov mejnik slovenskega gorskega kolesarstva. A ta dosežek je bil očitno le uvod v izjemno sezono, ki mi je uspela letos. Začela sem jo s 4. mestom na svetovnem pokalu, nato zaporedoma nanizala dve zmagi za svetovni pokal, osvojila naslov evropske prvakinje, 5. mesto na svetovnem prvenstvu in za krono sezoni osvojila skupni naslov pokalne prvakinje.

Vzor?

Mnogi športniki in športnice ter tudi ostali ljudje, ki me prepričajo z določeno dobro lastnostjo ali vrlino. Med gorskimi kolesarkami je ena takih osebnosti Gunn Rita Dahle, ena najuspešnejših v zgodovini in še vedno v svetovnem vrhu, med gorskimi kolesarji me predvsem v tehnični podkovanosti navdušuje svetovni prvak Nino Schurter, po malem pa mi je vzor prav vsak slovenski športnik, ki uspe iz male Slovenije prodreti v svetovni vrh.

Kateri spomin na šolske klopi, ti najprej prešine misli?

Predvsem tisti, ko sem v lepem sončnem dnevu s težkim srcem mirno sedela v šolski klopi … Veliko raje bi se nekje zunaj preganjala s kolesom.

Kakšna si bila kot najstnica?

Moram vas razočarati. Kot najstnica sem bila namreč zelo dolgočasna in brezvezna. Preveč resna za svoja leta.

Tvoja sklepna misel oz. nasvet bralkam revije Smrklja?

Živite življenje v tem trenutku in prav iz vsakega dogodka izluščite dobre, pozitivne stvari.

……………..

Tanjin top:

Pesem, ki te najbolj opiše: 77 Bombay Street, Up in the sky

Tvoj film vseh časov:  Life Cycles, Peaceful Warrior

Top hrana: sladoled, ampak dober J kot Ben&Jerry's J

prejšnji članek
Tashka
Lepotičenje
Tashka
naslednji članek
One Direction presenečajo.
Lepotičenje
One Direction presenečajo.
Preberite tudi
#nasazenazenska
nasazenazenska

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.