nova zemlja
Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na veliki preizkušnji

1715284723-172a1604-1715284697347
Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: Izvršba je ustavljena, smo v dogovorih z upniki.

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Kje pa tebe šola žuli?

2. 10. 2014; 04.00
Avtor: klementina podvršnik
uvodna (55)
Imaš velike težave s šolo in jih ne moreš rešiti? Se ne znaš učiti? So ti naredili krivico? Te profesor ne mara in te ima na piki? Si dnevno na tapeti?

Odgovore imamo mi. Na vaša vprašanja odgovarja Klementina Podvršnik, srednješolska profesorica, ki pozna odnose med (m)učitelji in (m)učenci, trike pri učenju, ki se jim možgani težje upirajo, kot če snov le piliš in drilaš, ovire in bližnjice na poti do uspeha v šoli.

Profesorica je krivična

Jeseni sem začela hoditi v prvi letnik srednje šole. Že od začetka imam težave z razredničarko, ki me uči slovenščino. Pridobila sem si nekaj neopravičenih ur, po pravici povedano sem trikrat zaspala, dvakrat sem zamudila avtobus, zares pa sem neopravičeno izostala samo enkrat. Najbrž je bila napaka v tem, da sem odšla od njene ure in je nisem prosila za dovoljenje oziroma si nisem izmislila tehtnega razloga. Izrekla mi je pisni opomin in mi za naslednjo neopravičeno uro zagrozila z ukorom. Razredničarka me od takrat ne mara, vedno, ko me kaj vpraša in ne znam, izreče neprijazno pripombo. Ko me je pred kratkim ustno vprašala, sem dobila težja vprašanja kot drugi. Nisem slaba dijakinja, rekla bi, da sem povprečna, in imam že nekaj prav dobrih ocen, le pri slovenščini imam dvojko. Ne vem, kako naj profesorici povem, da je krivična. Kaj mi svetujete?

Anja

Profesorji skušajo ob sprejemu novih dijakov v začetku šolskega leta nastopiti nekoliko strožje kot običajno, saj si tako ustvarjajo avtoriteto. Ko dijake seznanijo s šolskim redom, s pravicami in dolžnostmi, to tudi uresničujejo. Profesorica ni storila nič narobe, če te je za pet neopravičenih izostankov kaznovala z opominom, saj ima za to podlago v Pravilniku o šolskem redu v srednjih šolah. Vsak izostanek, četudi je to zamuda avtobusa, če torej ne izostaneš namenoma, je lahko neopravičen. Zato ti pri tem ne morem dati drugega nasveta kot, da si naravnaj dve budilki, če si med tistimi zelo zaspanimi, in da vstani pet minut prej, da boš ujela avtobus.

Kar pa se tiče njenega odnosa do tebe, je najbrž res krivičen. Če sta tvoje znanje in sodelovanje ustrezna, ju profesorica ne bi smela izničevati na račun tvojih izostankov. Dobri profesorji vedo, da so ocene namenjene ocenjevanju znanja, ne pa kaznovanju zaradi izostajanja. Profesorico lahko pozitivno presenetiš in ji tako sporočiš, da se je zmotila o tebi in da jo je prvi vtis prevaral. Najbrž se boš morala odslej slovenščini posvetiti veliko bolj kot drugim predmetom in ji z znanjem pokazati svojo vrednost. Dobro bi bilo, da začneš sodelovati, tudi če te profesorica ne vpraša. Pri ponavljanju redno dviguj roko in sodeluj s pravilnimi odgovori. Če bo želela kakšno pomoč, se brez pomislekov  ponudi. Ko bo posredovala temo za kakšen natečaj, se brez omahovanja javi. Tako si boš pri njej pridobila pozitivne točke in ovir za vajino sodelovanje kmalu ne bo več. Imaš tudi možnost, da jo po pouku zaprosiš za pogovor in ji odkrito poveš, da za predmet, ki ga poučuje, veliko delaš in si želiš, da bi dobro sodelovali. Po zvonjenju ji recimo lahko rečeš, da je ura zelo hitro minila in da je bila zanimiva. Vsak učitelj rad sliši pozitivno oceno svojega dela.

Če pa  bo profesorica vztrajala v svojem krivičnem vrednotenju tvojega znanja, zaprosi za sodelovanje starše ali šolskega pedagoga.

prejšnji članek
Poudarite svoje kodre!
Lepotičenje
Poudarite svoje kodre!
naslednji članek
Kot v starih časih
Moj life
Kot v starih časih
Preberite tudi
#nasazenazenska
nasazenazenska