pasco-kruh
Svet24.si

Kruh s podgano? Hvala, a nisem več lačen

1711376183-dsc0361-01-1711376151675
Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati seminarske naloge za njegov študij #e-pošta

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Kot v starih časih

1. 10. 2014; 09.19
Avtor: Petra Mauer
bosna71
Če se odločate za malo daljši izlet, si želite oditi v tujo državo, zapraviti malo evrov in doživeti nekaj posebnega, je obisk Etno sela Stanišići v Bosni in Hercegovini prava odločitev.

Država bivše Jugoslavije je po geografskih značilnostih zelo podobna Sloveniji. Veliko je gozdov in biotske pestrosti, ljudje so prijazni, ceste dokaj dobro urejene, cene zmernejše kot pri nas, kulinarika pa pisana na kožo vsem ljubiteljem mesa, saj se boste lahko dodobra nasitili čevapčičev, ražnjičev, burekov …

Vhod v prekrasni hotel.



Etno selo je pravi kraj, kjer si človek spočije dušo, si privošči prijeten sprehod po idilični naravi in vidi nekaj novega – tisto, kar je že pozabljeno in živi le še v spominih naših babic, prababic. Morda ste podoben prizor, ko vstopite v Etno vas, kdaj videli na starih razglednicah, ki jih je že načel zob časa … Znašli se boste namreč v deželi avtentičnih lesenih hiš, ki so bile v preteklosti dom naših prednikov. Po malo manj kot petih urah vožnje (z nekaj krajšimi postanki na poti) vam bo morda ugajal kakšen sok, kavica, tortica ali pica v lepem gostinskem objektu, od koder boste lahko opazovali prečudovito vasico z vsem, kar ponuja. V trenutku boste občutili posebno energijo, ki vas bo popolnoma prevzela in vam povzdignila duha, saj se boste počutili kot v pravljici.

Hotel privablja veliko gostov od blizu in daleč.


Vas je bila narejena pred sedmimi leti, ko je zanjo dal idejo Boris Stanišić. Z navdušenjem je raziskoval srbske hiše v srednji Bosni, da bi našel in ohranil stvari in kulturo življenja s konca 19. in začetka 20. stoletja. V vasi se razprostirata dve celini, in sicer je v prvi videti lesene brunarice s starinskim pohištvom, vmes pa so prepletene kamnite poti. V centru sta dve jezeri, kjer spokojno plavajo labodi, medtem ko je na drugi strani v srednjeveški arhitekturi s kamnom zgrajeno območje religioznega značaja. V mlinu še vedno pridelujejo moko, iz katere v restavraciji pečejo pecivo, na ogled je vse tisto, kar je mlinar potreboval za bivanje v njem, ko je bil čas mletja žita. Tudi v mlekarno, kamor je bil dovoljen vstop samo ženskam, ki so se ukvarjale s proizvodnjo mleka in shranjevanjem mlečnih izdelkov, z vsemi lesenimi posodami. Lesene koče so narejene posebej za turiste, saj so pripravljene na goste, željnih nekoliko drugačnih počitnic. V eni izmed brunaric je trgovinica s spominki, ki nudi izdelke stare obrti in domače proizvodnje. Vsi objekti so v bližini jezera in potoka, iz izvora priteka čista voda, ki je speljana po vasi in predstavlja izvor življenja, obstajanje in trajanje.

Kažipoti so napisani v cirilici.


V bližini meniške hiše je kamniti amfiteater, kjer še dandanes potekajo kulturne prireditve na prostem, ki si jih lahko ogleda 380 ljudi. Zraven je restavracija, kjer so gostom pri vhodu na voljo pogača, sol, orehi in rakija, kar po srbskem običaju predstavlja dobrodošlico. V vasi je tudi ogromen razkošen hotel, ki je zgrajen v srednjeveškem slogu. Notranjost nudi udobje, in kdor se rad razvaja, ga mora obiskati. Opremljen je z modernim pohištvom, tehniko, klimo in dvigalom. Gostje imajo na voljo tudi bazen, jacuzzi, savno, sobo za masažo, fitnes, skratka vse za prijeten dopust.
Če torej želite vsaj za trenutek stopiti v svet preteklosti in spoznati preprostost in skromnost takratnega časa, se odpravite v Bosno, v kraj Bijeljina, odkoder vas le še pet minut vožnje loči od vhoda v Etno selo.

prejšnji članek
Kje pa tebe šola žuli?
Moj life
Kje pa tebe šola žuli?
naslednji članek
Popolno presenečenje
Moj life
Popolno presenečenje
Preberite tudi