Smrklja Njena.si
Moj life
 

Druženje generacij

16. 10. 2014; 00.10
Avtor: M.Z.
uvodna

foto: CMU

Otroška lutkovna predstava Mačje mesto, izdelava naravnega mila in še več na Dnevu medgeneracijskega učenja!

V okviru projekta Centra medgeneracijskega učenja Ljubljana je včeraj potekal oktobrski Dan medgeneracijskega učenja, ki ga organizira Javni zavod Cene Štupar – Center za izobraževanje Ljubljana.

Otroška lutkovna predstava Mačje mesto je že navsezgodaj razvnela dogajanje na zavodu Cene Štupar – CILJ, saj so otroci stari od 6-12 let z izjemnim navdušenjem predstavili igro, ki je plod trdega šestmesečnega dela. Mentorica Maja Eržen je o predstavi povedala: »Otroci so se zelo potrudili, da smo oblikovali res dobro predstavo, ki je bila prvič uprizorjena letos junija v Ljudskem domu v Šentvidu. Želela sem jih vpeljati v gledališko zgodbo kot celoto, zato smo sami oblikovali in izdelali lutke ter vse potrebno za sceno. Ponosna sem na rezultate našega dela, sploh ko lahko to predstavimo takšni raznoliki skupini kot se je danes zbrala na delavnicah medgeneracijskega učenja. Ideja delavnic je odlična, saj na enem mestu združuje res raznolika znanja in vsak delček se lepo sklada v celovito dogajanje, ki ga je danes prežemala izjemno pozitivna energija.«

Sledilo je prijetno medgeneracijsko druženje na številnih delavnicah, prilagojenih za najrazličnejše starostne skupine in okuse. Nekateri so se podali v ustvarjale vode in pridno izdelovali naravna mila in sveče s Halloweenskimi motivi, drugi pa so pod mentorstvom dr. Kaje Antlej svojo kreativnost preizkusili s spoznavanjem 3D tiska, ki omogoča prenos realnih objektov v 3D računalniške modele.

Udeleženci so ostali odprtih ust tudi ob prvem soočenju z znakovnim jezikom. Člani Mestnega društva gluhih Ljubljana so namreč poskrbeli, da so svoj vsakdan približali tudi drugim generacijam in ob tem skušali rušiti tabuje, ki v današnji družbi zaznamujejo ljudi, ki za komunikacijo uporabljajo znakovni jezik.

Dragica Glažar in Aleksandra Janežič Lipar, iz Cene Štupar – CILJ, ki organizacijsko skrbita za izvedbo delavnic Centra medgeneracijskega učenja Ljubljana, sta z veseljem opazovali veliko zanimanje nad delavnicami, ob tem pa je ga. Glažar dodala:»Namen delavnic jev prvi vrsti predaja znanja med generacijami, naj bo to znanje, ki temelji na osebni rasti posameznika,urjenju ročnih spretnosti, širjenju medkulturnega znanja ali skupno medgeneracijsko učenje tujih jezikov. Tokrat so naši starejši udeleženci ob gibanju spoznali španski in italijanski jezik, ki so predstavili dijaki partnerske organizacije projekta Gimnazije Moste. Ob urjenju gibalnih veščin in sproščanju so se vse generacije seznanile z osnovnim besediščem tujih jezikov.«

Dnevi medgeneracijskega učenja v organizaciji javnega zavoda Cene Štupar – CILJ in ob partnerstvu z različnimi vladnimi in nevladnimi organizacijami na območju MOL, potekajo vsako tretjo sredo v mesecu, program dogajanja pa je sproti objavljen na spletni strani www.cene-stupar.si. Projekt podpira Mestna občina Ljubljana. 

V mesecu novembru pa bo ta dan organiziran nekoliko drugače, saj obeležujemo prvo obletnico odprtja Centrov medgeneracijskega učenja na ljudskih univerzah po vsej Sloveniji.

19. novembra 2014, se nam torej lahko pridružite na prav posebnem Dnevu medgeneracijskega učenja – Sinergija za učenje, ki bo potekal kar na 19 ljudskih univerzah po Sloveniji, med njimi tudi na zavodu Cene Štupar – CILJ.Na dogodku Sinergija za učenje v Ljubljani bomo najprej pogledali kaj so centri dosegli v zadnjem letu delovanja in kam se usmerjajo v prihodnje. Dan medgeneracijskega učenja na ljudskih univerzah in dogodek Sinergija za učenje so že podprli ambasadorji učenja kot so slovenska filmska in gledališka igralka Zvezdana Mlakar, glasbenica Urška Majdič,priznan kuhar Bine Volčič,slovenski kolesar Matej Mohorič,znana popotnica, pisateljica in fotografinja Benka Pulko, podjetnik in eden izmed ustanoviteljev podjetja Zemanta Andraž Tori ter prof. dr. Emil Erjavec.

prejšnji članek
Shamballa
Obsedena!
Shamballa
naslednji članek
Jaz potrebujem te!
Obsedena!
Jaz potrebujem te!
Preberite tudi

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.