Otoki izpolnijo sanje vsakega popotnika, saj ponujajo edinstveno naravo in eksotično kulturo. Če si kdaj sanjala o tem, kako bi pobegnila na zapuščen otok, stran od vsakodnevnega vrveža, si ravnokar našla svojo destinacijo.
Preprost način življenja
Lepota in očarljivost otokov sta povezani s prijaznostjo domačinov, za katere je smeh, preprosti užitek ter skrb za dobrobit drugih ljudi nekaj najpomembnejšega. Prebivalci Cookovih otokov so Polinezijci, dokaj podobni Maorom Nove Zelandije in Tahitija, ki so svojo današnjo domovino prvič poselili približno 1500 let nazaj. Domačini živijo preprosto življenje v pritličnih hišah oziroma bungalovih in si delijo veliko ljubezen do plesa, katerega pomen izhaja iz zgodovine, ko so z njim pripovedovali legende in praznovali posebne priložnosti, kot so na primer poroke, religiozni dogodki in zmage v vojni. Poleg plesa pa imajo prebivalci otokov še eno skupno značilnost, in sicer vsi postavljajo na prvo mesto družino. Večina domačinov zna celo natančno narisati družinsko drevo, ki ne predstavlja le ponosa, temveč določa način dedovanja. Zanimivo je, da je razširjena družina nekaj povsem običajnega, zato je mogoče opaziti mnogo primerov, kjer pod isto streho živijo stari starši z vnuki ali na primer nečaki in nečakinje prebivajo pri stricu in teti, seveda dolgoročno, ne le za kratek čas.
Božanska hrana
Poleg čudovitih ljudi imajo otoki še eno pozitivno lastnost, in sicer odlično hrano, ki je sestavljena iz rib, kokosovih orehov, svinjine, raznovrstnega tropskega sadja in zelenjave. Izmed vseh ponudb je morska hrana zagotovo tista, ki jo je vredno poskusiti, saj gre za jedi, ki jih je nemogoče naročiti v Sloveniji. Odličen primer je tradicionalna jed 'ika mata', to je surova riba, narezana na majhne koščke in marinirana v limetinem soku ter kokosovi smetani. Prav tako okusen je kokosov rak oziroma 'unga', kot ga imenujejo domačini, ki je dobil ime zaradi prehranjevanja s kokosovimi orehi. Poleg naštetega pa otoki ponujajo še svežo papajo, kokos, mango in majhne sladke banane, ki so mnogo bolj okusne kot tiste, ki jih lahko kupiš pri nas.
Prestolnica Rarotonga
Rarotonga (v prevodu 'jugozahod') je destinacija, ki ti bo ostala v spominu še dolgo po tem, ko jo boš zapustila, saj predstavlja utripajoče središče, kjer se gore in tropski gozdovi mešajo s peščenimi plažami in kokosovimi palmami. To je edini visoki otok vulkanskega izvora, ki je daleč najmlajši v južni skupini Cookovih otokov in je skoraj popolnoma obkrožen s koralnim grebenom. Glavno mesto otoka je Avarua, ki je tudi komercialno središče otoka in ponuja trgovine, banke, bare in turistični center. Da si boš laže predstavljala majhnost otokov, naj ti zaupamo, da je pot okoli otoka dolga le 32 kilometrov, kar vzame približno 45 minut, da se ga obkroži v celoti. Na otoku je kar nekaj znamenitosti, in sicer palača Para O Tane, cerkve, galerija in muzej, Punanga Nui tržnica, vasica Arorangi, Muri laguna, kjer je najboljša lokacija za raziskovanje koral in rib na otoku, Arai-Te-Tonga marae (gre za predkrščanski ceremonialni prostor, kjer so se nekoč zbirali poglavarji in izvajali religiozne obrede), kulturna vas ter mnogo pohodnih poti, vedno polnih turistov.
Aitutaki – najlepši izmed vseh otokov
Že samo pogled iz zraka uvršča Aitutaki (v prevodu 'naj ogenj gori') med najlepše znamenitosti Pacifika. Gre za delno vulkanski in delno koralni otok južne skupine Cookovih otokov, kjer so čudovite bele peščene plaže. Laguna, ki obkroža Aitutaki, je v obliki trikotnika in nudi mesto trem vulkanskim ter dvanajstim koralnim otočkom, imenovanim motusi. Otok ima obliko ribiškega trnka, ki ga lahko obkrožiš v pičlih 35 minutah. Na vrhu otoka je O'otu plaža, ena izmed priljubljenih lokacij za opazovanje rib in koral, na zahodnem delu otoka pa večina prenočišč ter glavno mesto Arutanga, medtem ko so na vzhodni strani otoka posejane manjše in bolj mirne tradicionalne vasice, na primer Tautu in Vaipeka. Turističnih znamenitosti na otoku ni prav veliko, se je pa vredno povzpeti na edini hrib otoka Maungapu za odličen razgled. Obvezen je tudi celodnevni izlet po laguni, kjer lahko opazuješ koralne grebene in se ustaviš na enem izmed motusov za kosilo.
Cookovi otoki so odlična destinacija vse leto, saj so razlike med letnimi časi minimalne, s temperaturami med 18 in 28 stopinj Celzija v zimskih mesecih (od maja do oktobra) in od 21 do 29 stopinj poleti (od novembra do aprila). Klima je prijetna 365 dni na leto, čeprav se občasno lahko pojavijo deževna obdobja. Najboljša meseca za obisk sta september in oktober, ko so temperature vzdržljive in je vlažnost dokaj nizka, oziroma marec in april, ko je sezona ciklonov mimo. Od decembra pa vse tja do marca pa je na vrsti deževno obdobje, ko je tudi največja verjetnost ciklonov.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.