boštjan-močnik 2
Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko je težko, če ne vojska?«

1715253201-dsc9430-01-1715253168875
Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo policiji in SDS

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Prehrana za bolj zdravo življenje

3. 3. 2017; 02.00
Avtor: K.M.
hrana
Se držiš teh pravil?

Verjetno že od majhnih nog poslušaš o tem, kaj moraš jesti, česa ne smeš in kakšna je uravnotežena prehrana, ki jo moraš zaužiti. Z leti se ta pravila iz dneva v dan spreminjajo. Enkrat je dobro nekaj, drugič nekaj drugega. Verjamemo, da si zmedena! Zato smo ti pripravili seznam, vodič oziroma oporne točke o prehrani, ki jih moraš upoštevati pri svoji prehrani, zato, da boš bolj zdrava. 

Pomembno je, da ješ uravnoteženo
To pomeni, da ješ vse, a v zmernih količinah. Račun je preprost. 30& zelenjave, 20% sadja, 20% hidratov (riž, koruza ...), 20% proteinov (meso, fižol ...) in 10% ostalih dnevnih produktov, ki jih vneseš v telo. Seveda pa moraš popiti tudi veliko tekočine, predvsem vode. S tem boš v telo dnevno vnesla vse potrebne minerale, vitamine in ostale hranilne snovi. 

Ne izpuščaj obrokov
Vedno moraš jesti. Zajtrk, kosilo in večerja so najbolj pomembni. Ne pozabi pa niti na malico, ki naj bo resnično nekaj ''za zraven''. Upoštevati moraš le zgornje pravilo in hranila razporediti čez celoten dan. 

Pozabi na umetno hrano


Izogibaj se umetni hrani in hrani z umetnimi dodatki. Ne kupuj juh ali krompirja iz vrečke, ko pa si lahko obe jedi enako hitro pripraviš tudi iz naravnih sestavin. Pijače, ki so umetno obarvane so strup za tvoje telo. Prav tako vsi sladkorji in druge snovi, ki jih najdeš v njih. Te sestavine tvoje telo slabijo in zaradi njih se vedno počutiš, kot da si utrujena. 

Pojej ravno dovolj
Tudi če ti je neka jed zelo pri srcu in obožuješ njen okus, poskrbi za to, da boš pojedla ravno prav. Ne ''nažiraj'' se, saj ti ni potrebno pojesti vsega, kar se je znašlo na mizi. Ti tega ne potrebuješ in tvoje telo tudi ne. Če boš pojedla premalo in boš hitro postala lačna, potem naj bo malica malce bolj obilna, ali pa določeno hranilo dodaj pri naslednjem obroku. 

Vsak dan popij veliko vode
Tekočina je zelo pomembna, najboljša pa je tista v obliki vode. Če imaš možnost, popij veliko tiste iz pipe, seveda pa je popolnoma ustrezna alternativa tudi tista iz plastenke. Pomembno je, da dovolj piješ, saj bo z zadostno količino tekočine tvoje telo delovalo bolje. 

prejšnji članek
Nosiš očala? Naliči se tako!
Lepotičenje
Nosiš očala? Naliči se tako!
naslednji članek
Zakaj te bolj zebe kot njega?
Moj life
Zakaj te bolj zebe kot njega?
Preberite tudi