sekolar, mizna krožna žaga
Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, agencija se ne da

1715949373-dsc06037-1715949336712
Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno zbirali podatke z bančnih računov"

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Očaraj z lepim nasmehom

7. 4. 2017; 09.01
Avtor: K.M.
Bleščeč nasmeh_ profimedia-0006092444

foto: Profimedia

Poskrbi, da boš vedno samozavestna, zato pa bo kriv tvoj nasmeh!

Le katera domačim in tujim zvezdnikom ne zavida snežno belih zob in bleščečega nasmeha? V želji po doseganju zavidljive beline naših zob te ščetkamo večkrat, kot bi bilo to treba. Včasih celo posežemo po različnih pripomočkih, ki zagotavljajo, da bodo naši zobje za nekaj odtenkov bolj beli in bleščeči. Pa vendar se moramo ob vsem tem prizadevanju za lepši nasmeh zavedati, da lepi zobje niso nujno tudi zdravi.

Da bodo tvoji zobje lepi, moraš torej najprej poskrbeti, da bodo zdravi. Zdravi pa bodo le takrat, ko bodo dobro očiščeni. Že res, da si večina zobe čisti redno, vendar, kot ugotavlja Aleksandra Križaj Dumić, doktorica dentalne medicine z več kot dvajsetletnimi izkušnjami in direktorica Zobozdravstvene in estetske klinike Križaj, si tako najstniki kot tudi odrasli zobe čistimo površno ali celo napačno. Po njenih besedah sta prav nepravilno ščetkanje zob in neuporaba zobne nitke pogosto glavna vzroka za težave v ustni votlini in za vse več bolezni obzobnih tkiv, kar lahko pripelje celo do izpadanja zob.



Aleksandra Križaj Dumić, doktorica dentalne medicine z več kot dvajsetletnimi izkušnjami. foto: Natalija Jelušič Babić

''Zavedati se je treba, da temeljita ustna higiena ne pomeni, da moramo zobe močno ščetkati večkrat na dan po več minut.''

''Če med ščetkanjem premočno pritiskamo, lahko postopoma odrinemo dlesen od zoba in tako razgalimo zobni vrat. Zobna korenina, ki pri tem pogleda izpod dlesni, pa je zelo občutljiva za dotik, kar pomeni, da bo ščetkanje na tem mestu povzročalo bolečino. Zaradi nje bomo boleče mesto slabo očistili, kar lahko vodi do vnetja dlesni. Ščetko zato držimo v rokah mehko in z njo ne pritiskamo preveč ob zobe in dlesni,'' svetuje Križaj Dumićeva.

Na splošno velja, da je treba zobne obloge očistiti stran od dlesni in zob. Zunanje in notranje ploskve zob čistimo tako, da s ščetko delamo potege od dlesni proti zobu, od rdečega proti belemu. Drugače je pri griznih ploskvah zoba, ki jih čistimo s potegi naprej in nazaj. Prav tako je pomembna tudi izbira zobne ščetke. Ta naj bo ustrezne velikosti in naj ima čim več ščetin. Najboljše ščetke jih imajo tudi več tisoč, saj to omogoča, da lažje dostopamo do najbolj skritih kotičkov v ustih. Po ščetkanju ne pozabi na uporabo zobne nitke, s katero boš očistila tudi mesta med zobmi, ki jih s ščetko ne dosežeš. Priporočljivo je tudi, da s strgalom ali ščetko za čiščenje jezika očistiš še jezik.

Torej ne pozabi, da bo tvoj nasmeh najlepši takrat, ko bodo tvoji zobje tudi zdravi. Saj veš kako pravijo, ni vse zlato, kar se sveti, a če bodo tvoji zobje zdravi, bo tudi tvoj nasmeh bleščeč in tvoja simpatija ga bo zagotovo opazila.

prejšnji članek
Žan Serčič predstavlja nov singl 'Letim'
Obsedena!
Žan Serčič predstavlja nov singl 'Letim'
naslednji članek
Jej za znanje
Moj life
Jej za znanje
Preberite tudi