sveča
Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

1687541884-dsc07123-1687541751687
Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Internetne klepetalnice: Bodi pozorna!!

14. 5. 2017; 06.00
Avtor: Š. K.
_80728593_teenage_girl_using_a_laptop_computer-spl-1
Twitter, Facebook, My space, razne klepetalnice … Le kdo od najstnikov jih ne pozna oz. ni prijavljen na vsaj eni od njih? Naše mnenje – skoraj nihče. Pa vendar vse to ni škodljivo, dokler se na teh straneh ne znajdejo podatki ali slike, ki nimajo tam česa iskati in nam lahko povzročijo več škode kot koristi. Torej: kaj objavljati in kako preprečiti, da bomo zasebnost ohranili v takšni meri, da bomo še vedno nedotakljivi.

NICKNAME
Ime oz. nickname naj bo vedno sestavljeno tako, da ne pove ničesar o tebi, torej to pomeni, da naj ne bodo to tvoji nadimki in tvoji elektronski naslovi. Bodi previdna, da s tem ne razkriješ identitete v največji možni meri, saj si tako lahko tudi tarča za tiste, ki imajo na internetu drugačne načrte. Zato se tudi izogibaj vzdevkom, kot so mucka, miška, zapeljivka, vroča najstnica, saj s tem postaneš tarča tudi tistih, za katere si sicer ne bi želela, da so tvoji prijatelji. Zato naj bo vzdevek vezan na primer na hobi, ki ti je blizu, na način življenja ali kaj podobnega, saj bo imel tako nickname še vedno nekaj skupnega s teboj, pa vseeno ne bo razkril vsega o tebi. Primerna imena bi torej lahko bila: joker, navijačica, angel ipd.

PAZI TUDI NA DRUGE PODATKE
Nikoli ne izdajaj pravih podatkov. Če že ne moreš zdržati brez tega, da poveš, od kod prihajaš, se omeji na regijo, torej napiši, da si s Primorske, Štajerske, Prekmurja, tako boš še vedno zakrila večji del svoje identitete.
Ko klepetaš, bodi pozorna na to, da ne izdaš, na katero šolo hodiš, ali katere druge podrobnosti, ki je na videz še tako nepomembna. Lahko se spretno izogibaš vsem osnovnim podatkom in te to izda.



KDO JE TAM?
Zavedaj se, da nikoli ne veš, kdo je na drugi strani, in nikoli ne boš izvedela, sploh če gre za enkraten pogovor. Zavedaj se tudi, da v klepetalnicah, kjer je več ljudi in ni urejenega zasebnega klepeta in se ti z nekom pogovarjaš, lahko nekdo drug opazuje vajin pogovor in ga, ne da bi ti zato vedela, izkorišča za svoje namene.

PAZI NA GESLO!
Bodi pa tudi previdna pri klepetalnicah, v katere si registrirana, torej potrebuješ še geslo in elektronski naslov. Bodi prepričana da imaš 'firewall', torej zaščitni zid, vključen in ustrezen program, ki te ščiti pred različnimi virusi, saj lahko kdo vdre v računalnik in z njega pobere podatke, ki bi mu lahko koristili. Čeprav se ti mogoče zdi, da nimaš ničesar takšnega, kar bi bilo vredno, se zavedaj, da, čeprav ti izbrišeš zgodovino interneta, ta še vedno ostane shranjena in ti lahko tako pregleda vse podatke za nazaj.



PROGRAMI ZA NEPOSREDNO SPOROČANJE
Ista pravila veljajo pri pogovoru v različnih programih za neposredno sporočanje, vendar bodi tam še bolj previdna, saj imajo tam vlogo tudi fotografije, ki jih sedaj ni težko pridobiti. Če že toliko 'poznaš' osebo na drugi strani, da se odločiš poslati sliko, mu/ji povej, da mu/ji jo pošlješ pod pogojem, če ti jo pošlje on/ona. In naj to stori prvi/-a! Slike, ki jih pošiljaš, naj bodo popolnoma oblečene, ne pa tiste z letošnjega morja v bikinkah, ker nikoli ne veš, kje lahko končajo.

PAZI NA IZBOR FOTK!
V tvojem profilu najdemo slike z vseh zabav, tu pa tam kakšen posnetek, seveda ne manjkajo niti statusi, kaj počneš, kaj vse se ti je zgodilo, vse to lahko vidi tvojih 2000 'prijateljev', včasih pa še prijatelji prijateljev ali kar vsi.

prejšnji članek
Igralka Usodnega vina priznala, koga bo pogrešala
Obsedena!
Igralka Usodnega vina priznala, koga bo pogrešala
naslednji članek
Kaj se skriva za uspehom serije Selene Gomez?
Obsedena!
Kaj se skriva za uspehom serije Selene Gomez?
Preberite tudi