oranžno opozorilo
Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, Polajnar opozarja pred hudourniki in Dravo

1706792389-b60k4933-1706792354008
Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra Janševe vlade

Smrklja Njena.si
Moj life
 

Resnica o kremah za zaščito pred soncem

2. 7. 2017; 11.00
Avtor: M.T.
krema
To moraš vedeti!

Zagotovo si že slišala za številne negativne učinke sonca, ki ga ima za našo kožo. Še posebej v tem času ima največjo moč, zato je nujno potrebno, da se dobro zaščitiš.

Za zaščito pred soncem moraš poskrbeti na tri načine. Kot prvo se moraš izogibati izpostavljanju sonca, ko ima največjo moč, torej med 10 in 15 uro. Kožo in oči pokrij z oblačili in sončnimi očali. Vedno nanesi tudi kremo z zaščitnim faktorjem.

Veliko ljudi zmotno misli, da zaščitni faktor (SPF) pomeni gostoto kreme, da te ta manj opeče. Resnica pa je, da zaščitni faktor predstavlja koliko več časa smo zaščiteni pred negativnimi vplivi UVB žarkov, če uporabljamo kremo z zaščitnim faktorjem, kot če nismo zaščiteni, oziroma na koliko časa moramo kremo ponovno nanesti. Višji zaščitni faktor ne pomeni močnejše zaščite ampak le dolgotrajnejšo. Zaščitni faktor do 10 predstavlja nizko zaščito, do 20 srednjo zaščito, do 50 visoko zaščito, če pa je zaščitni faktor več, kot 50, potem je to zelo visoka zaščita.

Da ugotoviš koliko časa si zaščitena na soncu z določenim zaščitnim faktorjem moraš faktor pomnožiti z 10. Torej s faktorjem 10 si lahko na soncu 100 minut, z faktorjem 20 si zaščitena za 200 minut itd.

Pomembno je, da kremo za sončenje naneseš 20-30 minut pred načrtovanim izpostavljanju soncu, da se ta dobro vpije in začne delovati. Potem pa ne pozabi ponovno nanesti kremo, ko zaščitni faktor neha delovati.

Pri sončenju bodi zmerna in upoštevaj pravilo manj je več! Poletna barva počasi zbledi, negativne posledice pa ostanejo za vedno.

prejšnji članek
Leone Messie se je poročil
Obsedena!
Leone Messie se je poročil
naslednji članek
Brooklyn Beckham in Chloe Moretz sta skupaj ali ne?
Obsedena!
Brooklyn Beckham in Chloe Moretz sta skupaj ali ne?
Preberite tudi