Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Kako pravilno skuhati špagete carbonara?

17. 1. 2024; 01.00
Avtor: K.L.
spaghetti-carbonara-t

Špageti Carbonara foto: splet

Prvo pravilo: nikoli vanjo ne dajajte slanine ali šunke ...

Verjetno se vam to,da v carbonaro naj ne bi dali slanine, pancete ali šunke zdi čudno, saj vam jo ponavadi z eno od teh sestavin običajno postrežejo v restavracijah. Vendar Fabio Ciervo, chef v restavraciji Hotela Eden v Rimu, ki se ponaša z Michelinovo zvezdico pravi, da je to glavna napaka, ki jo dela večina kuharjev.

Druga glavna napaka je, da v carbonaro dodajajo česen, čebulo, peteršilj in/ali smetano. Nič od tega v pravo carbonaro ne sodi.

Prava carbonara vsebuje samo:

  • špagete
  • rumenjake
  • sir pecorino
  • črn poper
  • sol
  • in svinjska lička.

Prav svinjska lička so tista, ki poleg sira pecorina poskrbijo za avtentičen okus prave carbonare.

In kako jo pripravimo - recept je za 2 osebi:

Potrebujemo:

  • 200 g špagetov
  • 3 rumenjake
  • 100 g naribanega sira pecorino
  • 150 g svinjskih ličk (guanciale)
  • sol in poper

1. korak: testenine zakuhamo v vreli slani vodi. Skuhamo jih "al dente" - najbolje tako, da jih pustimo v vreli vodi dokler se ne zmehčajo toliko, da potonejo v vodi, potem pa posodo odstavimo z ognja in pokrijemo. Odvisno od debeline špagetov, jih pustimo stati od 5 do 10 minut. "Al dente" ali po naše "na zob" so kuhani, ko se še vedno zdijo majčkeno trdi, ko jih pregriznemo.

2. korak: medtem ko se testenine kuhajo na ponvi opečemo tanko narezana svinjska lička. Dodatna maščoba ni potrebna, saj so lička običajno dovolj mastna in spustijo dovolj lastne maščobe.

3. korak: medtem ko se pašta in lička pripravljajo, v skodelici zmešamo naribani pecorino in rumenjake ter dodamo malo popra.

4. korak: ko so lička opečena in hrustljava, dodamo malo (nekaj žlic) vode, v kateri so se kuhale testenine, in tako naredimo omako. 

5. korak: nekaj vode dodamo tudi k rumenjakom in siru, da zmes naredimo malo bolj tekočo.

6. korak: ko je pašta (špageti) kuhana al dente, jo odcedimo in dodamo k ličkom v ponvi. Odstavimo s plošče.

7. korak: rumenjake s sirom vmešamo v špagete in lička. Toplota špagetov bo skuhala rumenjake in stopila sir.

8. korak: tik pred serviranjem potresite po jedi še malo samega naribanega sira in popra.

Dober tek! Ali kot bi rekli Italijani: "Buon appetito!"

prejšnji članek
Lončnica, ki prinaša denar in bogastvo
Zdravje
Lončnica, ki prinaša denar in bogastvo
naslednji članek
Luka Basi v mesecu dni do milijona
Svet slavnih
Luka Basi v mesecu dni do milijona