Mirna Reynolds Dobra karma

'Prej ali slej bo zelo premožna,' o slovenski ...

Jelena Karleuša, Duško Tošić Svet24.si

Karleuša naslovila govorice o aferi. Soprogova ...

cepljenje bobo Reporter.si

Skrajno neodgovoren odnos do cepljenja: Ne ...

evikcija, tovarna-rog, 19.-1 Svet24.si

FOTO in VIDEO: Tovarno Rog zasedli varnostniki, ...

20201019-01032119 Necenzurirano

Uradno: država kupila neustrezne hitre teste

Bivši kralj Juan Carlos Odkrito.si

Ljubci bivšega kralja grozil s smrtjo

desa muck Njena.si

Oče Dese Muck presenetil pri 90-ih letih!

Kako pravilno skuhati špagete carbonara?
| K.L.

Kako pravilno skuhati špagete carbonara?

Špageti Carbonara, splet

Prvo pravilo: nikoli vanjo ne dajajte slanine ali šunke ...

Verjetno se vam to,da v carbonaro naj ne bi dali slanine, pancete ali šunke zdi čudno, saj vam jo ponavadi z eno od teh sestavin običajno postrežejo v restavracijah. Vendar Fabio Ciervo, chef v restavraciji Hotela Eden v Rimu, ki se ponaša z Michelinovo zvezdico pravi, da je to glavna napaka, ki jo dela večina kuharjev.

Druga glavna napaka je, da v carbonaro dodajajo česen, čebulo, peteršilj in/ali smetano. Nič od tega v pravo carbonaro ne sodi.

Prava carbonara vsebuje samo:

  • špagete
  • rumenjake
  • sir pecorino
  • črn poper
  • sol

in svinjska lička.

Prav svinjska lička so tista, ki poleg sira pecorina poskrbijo za avtentičen okus prave carbonare.

In kako jo pripravimo - recept je za 2 osebi:

Potrebujemo:

  • 200 g špagetov
  • 3 rumenjake
  • 100 g naribanega sira pecorino
  • 150 g svinjskih ličk (guanciale)
  • sol in poper

1. korak: testenine zakuhamo v vreli slani vodi. Skuhamo jih "al dente" - najbolje tako, da jih pustimo v vreli vodi dokler se ne zmehčajo toliko, da potonejo v vodi, potem pa posodo odstavimo z ognja in pokrijemo. Odvisno od debeline špagetov, jih pustimo stati od 5 do 10 minut. "Al dente" ali po naše "na zob" so kuhani, ko se še vedno zdijo majčkeno trdi, ko jih pregriznemo.

2. korak: medtem ko se testenine kuhajo na ponvi opečemo tanko narezana svinjska lička. Dodatna maščoba ni potrebna, saj so lička običajno dovolj mastna in spustijo dovolj lastne maščobe.

3. korak: medtem ko se pašta in lička pripravljajo, v skodelici zmešamo naribani pecorino in rumenjake ter dodamo malo popra.

4. korak: ko so lička opečena in hrustljava, dodamo malo (nekaj žlic) vode, v kateri so se kuhale testenine, in tako naredimo omako. 

5. korak: nekaj vode dodamo tudi k rumenjakom in siru, da zmes naredimo malo bolj tekočo.

6. korak: ko je pašta (špageti) kuhana al dente, jo odcedimo in dodamo k ličkom v ponvi. Odstavimo s plošče.

7. korak: rumenjake s sirom vmešamo v špagete in lička. Toplota špagetov bo skuhala rumenjake in stopila sir.

8. korak: tik pred serviranjem potresite po jedi še malo samega naribanega sira in popra.

Dober tek! Ali kot bi rekli Italijani: "Buon appetito!"