Kulinarika
 

Recept: Bela pica ali fokača

17. 5. 2024; 13.00
Avtor: Revija Liza Maja
Fokača

focaccia , fokača foto: Profimedia

Fokača je ploščat italijanski kruh, pečen v pečici, ki je po stilu in teksturi podoben pici, le nekoliko debelejši in z več olivnega olja. Ponekod se imenuje »pizza bianca« (bela pica). Fokačo lahko postrežemo kot prilogo ali kot sendvič.

Sestavine:

  • 20 g svežega kvasa
  • 320 ml vode
  • 500 g navadne moke
  • 10 g soli
  • 2 žlici olivnega olja
  • 150 g češnjevih paradižnikov
  • 60 g zelenih oliv brez koščic
  • 60 g črnih oliv brez koščic
  • sveža ali suha zelišča (origano, timijan, bazilika)
  • 4 žlice olivnega olja

    Fokača foto: Profimedia

Postopek priprave

Kvas zdrobimo v skledo, zalijemo z mlačno vodo in mešamo, dokler se kvas ne raztopi. Nato dodamo dve žlici moke, dobro premešamo in pustimo počivati približno 5 minut.

V večji posodi zmešamo moko, sol in olje ter postopoma vmešamo raztopljeni kvas z vodo. Naredimo mehko testo in ga pustimo vzhajati na toplem približno 40 minut.

Testo naj se podvoji. Nato testo razvaljamo in zgnetemo. Razrežemo na pol in iz vsakega dela testa razvaljamo oval.

Položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Nato v testo stlačimo prepolovljen paradižnik in olive ter potresemo z zelišči. Premažemo z oljem in pečemo na 200 °C približno 15 minut.

foto: Dom

prejšnji članek
Hujšajmo po kapljicah: z vodo radodarna dieta
Zdravje
Hujšajmo po kapljicah: z vodo radodarna dieta
naslednji članek
Dan Podjed o obsedenosti s selfiji in snemanjem
Svet slavnih
Dan Podjed o obsedenosti s selfiji in snemanjem

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.