mir narava
Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete sebi in predelate, kar vas bremeni

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Slastna francoska pita s hruškami

20. 3. 2023; 02.28
Avtor: Oglasno sporočilo
francoska pita s hruškami
Francija predstavlja izstopajočo državo v več pogledih, tudi kulinaričnem. Kako njihove okuse pripeljati v domačo kuhinjo?

Ste si kdaj ob omembi določene države poskusili v glavi zamisliti, kako ta država diši? Vas je misel na Tajsko spomnila na pekoče začimbe, ste ob sanjarjenju o Mehiki pomislili na koruzo in fižol, pri Italiji pa že vonjali slastno kavo in tiste prave, ravno prav kuhane testenine? Vam je ob misli na Francijo zadišalo po rogljičkih, slastnih pitah in kremastih omakah? Nemčija marsikoga takoj spomni klobase in slane preste, Avstrija je seveda kraljevina dunajskega zrezka, Češka pa opojnega piva. In prav zaradi vseh razlik je tako zanimivo odkrivati nove države in nove jedi.

Zaupajte nam, kako pa vam diši …?

Vedno privlačna in navdihujoča Francija

Francija je zagotovo nekaj posebnega, središče vrhunske kulinarike, država, kjer je še pire krompir posebna umetnost in ne običajna hrana, ki za k špinači in jajcem. Francozi so iz kuhanje naredili turizem, iz masla pa najboljše sladice na svetu. Rogljički, kreme, makroni, karamela in seveda slastne pite, to so dobrote, ki dišijo po Franciji.

Francozi so strašno ponosni na svojo kuhinjo, ki je poleg Eifflovega stolpa, Azurne obale in Provanse ena glavnih znamenitosti, ki privablja turiste. Odnos Francozov do hrane je šaljivo opisal dramatik Jean Anouilh: »V Franciji so poroke, krsti, dvoboji, pogrebi in celo diplomatski spori le pretveza za dobro večerjo«.

Privoščite si delček okusa Francije v domači kuhinji.

Recept za slastno francosko pito s hruškami

Sestavine:

Nadev:

Postopek:

  • Maslo narežemo na koščke, dodamo sladkor, vaniljev sladkor Dolcela, rumenjak, skuto, mleko, ščepec soli, moko in pecilni prašek Dolcela. Zamesimo testo in ga za približno 30 minut postavimo v hladilnik.
  • Testo razvaljamo. Izrežemo krog s premerom 26 cm in z njim obložimo dno tortnega modela. Odvečno testo pustimo na strani. Dno testa prebodemo z vilicami in ga približno 15 minut pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 °C.
  • Hruške olupimo in odstranimo sredice. Dve narežemo na tanke rezine, preostale pa na kocke.
  • Skuto zmešamo s sladkorjem, jajci, kefirjem, vaniljevim sladkorjem Dolcela, vaniljevim pudingom Dolcela in kockami hrušk. Preostalo testo dodamo na predhodno pečeno podlago in naredimo približno 3 cm visok obod. V notranjost nato naložimo skutni nadev in površino prekrijemo z rezinami hrušk.
  • Pečemo v ogreti pečici pri 180 °C približno 30 minut. Na koncu površino peciva premažemo z medom in pustimo, da se ohladi.
prejšnji članek
Tako doživljajo svet ljudje z borderline osebnostno motnjo
Zdravje
Tako doživljajo svet ljudje z borderline osebnostno motnjo
naslednji članek
5 napak pri uporabi balzama
Moda&Lepota
5 napak pri uporabi balzama