nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Mateja Ulaga in kuha: Bioveganske dobrote za najzahtevnejše

7. 4. 2016; 09.00
Avtor: Katarina Štular/Bodi zdrava
sok

"Sem pa velika glasnica zelenega kašastega soka – zelenega eliksirja, ki ga dopoldne počasi in z užitkom srkam," pravi Mateja Ulaga. foto: Profimedia

Pred leti se je Mateja Ulaga odločila, da bo biovegansko hrano stregla tudi drugim. Najprej predvsem prijateljem iz veganskega kluba, potem pa se je začelo vse širše.

Legenda pravi, da ste se rodili s kuhalnico v rokah. Tako se začne vaš opis na spletni strani. Kaj pa legenda pravi o tem, da je vsa vaša hrana, ki jo pripravljate, rastlinskega in biološkega izvora? S kakšnim posebnim razlogom?


S tovrstno prehrano sem se začela ukvarjati pred več kot desetimi leti, po operaciji hernije diskusa. Ker sem želela čim hitreje in čim bolj kakovostno okrevati, sem poskusila z alternativo brez zdravil in s kakovostno hrano. Takšno prehranjevanje je še posebej priporočljivo, ko naše telo opeša, zboli, kajti takrat je treba telo in organe podpreti za okrevanje, ne pa jim otežiti delovanja. In bioveganska hrana je zagotovo v veliko pomoč, nepogrešljivi pa so tudi sveži bio sokovi s sadjem in zelenimi listi.

Glede na to, da ste doma prisegali na kmečko hrano, vaša mama pa je imela gostilno, vam je bilo težko, da ste se oddaljili od klasičnega načina priprave hrane?


V moji rodbini je kar nekaj dobrih gostiln: stara mama in stari oče sta odprla gostilno Kirn, tudi Spodnji Kirn je bližnji sorodnik in pa gostilna Kopač na Brezovici. Tako da jaz vedno pravim, da je meni lahko, kajti predniki so mi dali vse. (smeh) Vendar pa sem se začela resneje ukvarjati s kuharijo, šele ko sem se spoznala z bioveganskimi sestavinami, kajti klasično kuhanje mi ni bilo več motivacija, namreč te 'veganske' pa so mi bile in so mi še vedno pravi izziv in spodbuda za kuhanje. Tu je ogromno ustvarjalnosti, največkrat pa me pri kuhi vodi želja približati se čudovitim okusom iz kuhinje stare mame ter moje mame in očeta, ki je pripravljal odlične domače jedi na žlico.

Sami pripravljate ogromno odličnih presnih in veganskih dobrot. Kje ste se sami naučili veščin?


Obiskala sem kar nekaj tečajev. Prve tečaje pri Mateji Dereani, avtorici kar nekaj veganskih knjig, potem v Italiji v nekem veganskem društvu. Vedoželjnost pa me je peljala tudi v London, pred približno petimi leti sem tam obiskala prvi tečaj presne hrane v odlični restavraciji Saf.

Kakšna hrana se znajde na vašem krožniku?


Bila sem zaprisežena bioveganka dobrih osem let. Potem pa sem se malo naveličala prenašati vrečke s hrano in na obisk in na poroko in kamor koli sem šla. Začutila sem, da ti ljudje ponudijo hrano, ki so jo zate skuhali s skrbnostjo in ljubeznijo, in zato tisto, ki je še sprejemljiva zame, vzamem, vendar pa vedno znova čutim, da bioveganska hrana najbolje deluje na moje telo. Sem pa velika glasnica zelenega kašastega soka – zelenega eliksirja, ki ga dopoldne počasi in z užitkom srkam. Je živa hrana, ki ti da energijo, moč, voljo, skratka, človek bi kar zapel po kozarcu zelenčka.

Ali gre po vašem mnenju, kar zadeva presno in vegansko prehranjevanje, za modno muho ali za zdrav način življenja?
To vsekakor ni modna muha, to je način življenja, ki izhaja iz davnih časov, časov esenov itd. Seveda pa se je treba zavedati, da je vsako telo unikat, in je treba znati prisluhniti, kaj naše telo potrebuje.

Kdo vam pomaga pri vašem projektu Mateja Ulaga in kuha?
Imam veliko srečo, okoli mene je polno pridnih ročic, kot zgodbica iz Sneguljčice in sedem palčkov. (smeh) Prijateljica Maja zna oblikovati, Mirjam in Nataša imata dar za pisanje, Simona je odlična fotografinja, najboljša prijateljica Janja pa kar prime v roke, naredi 'zlato'. Tudi mami še kdaj pride in je polna dragocenih nasvetov.

Svoje dobrote dostavljate po Ljubljani in njeni okolici, navdušenci nad veganskimi in presnimi dobrotami vas lahko najdejo tudi na ljubljanski tržnici, pa na Odprti kuhni … Glede na to, da ste zares aktivni, nam lahko zaupate, kdaj sploh imate čas za ustvarjanje novih dobrot in receptov?
Najbolj srečna sem, ko me pokličejo in želijo kaj drugačnega, na primer torto, slajeno samo s stevio, ali torto brez glutena ali čisto novo unikatno presno torto za kakšno slaščičarno itd. Veganska kremna rezina s stevio je še vedno izziv. (smeh) To so mi najljubši izzivi, lahko precej naporni, a prinesejo sladko zadovoljstvo. Tako da, ja, za take drugačne, posebne recepte sem vedno razpoložena ne glede na stisko s časom.

prejšnji članek
Sabina Remar jih zavrača, njen Tomaž pa ...
Svet slavnih
Sabina Remar jih zavrača, njen Tomaž pa ...
naslednji članek
Rado Mulej včasih igralec, danes pa ...
Svet slavnih
Rado Mulej včasih igralec, danes pa ...