Šparglje so sprva uživali zaradi njihovih zdravilnih učinkov in ne toliko zaradi kulinaričnih kvalitet.
Imajo zelo nizko energijsko vrednost, pri tem pa veliko vitaminov - predvsem vitamina C, ki ga je največ v vršičku, del vitaminov skupine B (B2, B6, holin, folna kislina), betakaroten (predstopnja vitamina A), v sledovih tudi vitamin E in K. Bogati so tudi z minerali, saj vsebujejo dušik, fosfor, kalcij, kalij, magnezij, malo natrija, pa tudi železo, cink, baker, mangan, fluor, jod.
Ne smemo pozabiti tudi na prehranske vlaknine, ki ugodno delujejo na prebavo ter na asparagin in eterična olja, ki spodbujajo delovanje ledvic.
Zeleni šparglji so bolj bogati predvsem z vitaminom C in karoteni, vsebujejo pa manj asparagina.
Opozorilo pri uživanju špargljev velja predvsem bolnikom, ki so nagnjeni k ledvičnim kamnom in obolenjem sečil ter tistim s povečano vsebnostjo sečne kisline, saj lahko izzovejo napad gihta.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.