Kulinarika
 

Kakšna je prehranska vrednost špargljev?

6. 4. 2016; 21.25
Avtor: Š. K.
2614asparagus
Vas zanima, kaj vse vsebujejo?

Šparglje so sprva uživali zaradi njihovih zdravilnih učinkov in ne toliko zaradi kulinaričnih kvalitet.

Imajo zelo nizko energijsko vrednost, pri tem pa veliko vitaminov - predvsem vitamina C, ki ga je največ v vršičku, del vitaminov skupine B (B2, B6, holin, folna kislina), betakaroten (predstopnja vitamina A), v sledovih tudi vitamin E in K. Bogati so tudi z minerali, saj vsebujejo dušik, fosfor, kalcij, kalij, magnezij, malo natrija, pa tudi železo, cink, baker, mangan, fluor, jod.

Ne smemo pozabiti tudi na prehranske vlaknine, ki ugodno delujejo na prebavo ter na asparagin in eterična olja, ki spodbujajo delovanje ledvic.

Zeleni šparglji so bolj bogati predvsem z vitaminom C in karoteni, vsebujejo pa manj asparagina.

Opozorilo pri uživanju špargljev velja predvsem bolnikom, ki so nagnjeni k ledvičnim kamnom in obolenjem sečil ter tistim s povečano vsebnostjo sečne kisline, saj lahko izzovejo napad gihta.

prejšnji članek
Stopala – ogledalo zdravja
Zdravje
Stopala – ogledalo zdravja
naslednji članek
Šparglji odlični tudi za zajtrk!
Kulinarika
Šparglji odlični tudi za zajtrk!
#nasazenazenska
nasazenazenska

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.