ribi Dobra karma

Kaj nam prinaša prehod Sonca v astrološko ...

1_isaac palma otrok Svet24.si

Isaac Palma: "V Sloveniji otroke vzgajate bolj ...

POL201804273605 Reporter.si

Ali bosta Bojan Požar in Žan Mahnič splavila ...

zmago jelinčič Svet24.si

Sodišče zavrnilo Jelinčičevo tožbo! Zmago je ...

20200219-00990389 Necenzurirano

Rekonstrukcija afere "prisluškovanje"

gabrijela-fatorić Njena.si

Sanjski moški: Gabrijela je postala temnolaska

Monika in Denis 4 Njena.si

Ljubezen na vasi: Kaj se je zgodilo po dveh letih?...

Tako boste čebulo rezali brez solz
| Uredništvo Maja

Tako boste čebulo rezali brez solz

Dreamstime

Kdo ne pozna tistega zoprnega občutka pri sekljanju čebule, ko nas začno skeleti oči in se nam ulijejo solze?

Preprosto opravilo pri pripravi jedi, na primer golaža, postane prava muka. Na srečo poznamo nekaj zvijač, ki lahko vsaj deloma odpravijo tudi ta problem. 

Zakaj nas čebula spravi v jok?

Ko čebulo prerežemo, se njene celice razbijejo. Tvori se sulfenična kislina, ki razpade v plin, in ko doseže oko, reagira z vodo v očesu in tvori razredčeno raztopino žveplene kisline. Ta draži živčne končiče v očesu in spodbudi solzne žleze, da začno izločati solze.

Predlogi:

  • Leseno desko postavite pod napo ali, še bolje, v bližino ventilatorja. Ta bo odpihnil zrak v drugo smer, stran od vaših oči.
  • Oči si zaščitite s plavalnimi očali.
  • Petnajst minut pred rezanjem dajte čebulo v zamrzovalnik.
  • Čebulo olupite, ji odrežite oba konca in jo za 15 minut potopite v skledo vode.
  • Čebulo režite in sekljajte kar v koritu, pod tekočo vodo.

Še nekaj nasvetov za uspešno in manj »mokro« sekljanje čebule:

  • Uporabljajte res oster nož.
  • Če se vam oči med rezanjem začnejo solziti, jih ne mencajte s prsti, saj so prepojeni s čebulnim sokom.
  • Bela, rdeča in rjava čebula vam bodo izvabile največ solz iz oči, zato uporabljajte rajši manj ostre in bolj sladke vrste, na primer majski srebrnjak.
  • Ko si organizirate sestavine za svoj recept, naj bo priprava čebule na zadnjem mestu.