julia roberts 1 Odkrito.si

Julie Roberts sorodniki njenega moža na začetku ...

Lastovke Svet24.si

Po obisku inšpekcije oziroma "mestnih gospa": A ...

nasmeh Petisvet.si

Nešteti razlogi, da nam nasmeh riše ustnice

Damir Topolko Svet24.si

Šarec zahteval menjavo, Alenka ga (še) ne da

meghan beyonce 1 Svet24.si

Se je Meghan kolcalo po starih igralskih časih?

Natalija Gros, Rok Kunaver Njena.si

Tako na dopustu uživa Natalija Gros

rasema in kosovar Njena.si

Konec ljubezni: 'Moj dragi se je zaljubil v ...

Tako boste čebulo rezali brez solz
| Uredništvo Maja

Tako boste čebulo rezali brez solz

Dreamstime

Kdo ne pozna tistega zoprnega občutka pri sekljanju čebule, ko nas začno skeleti oči in se nam ulijejo solze?

Preprosto opravilo pri pripravi jedi, na primer golaža, postane prava muka. Na srečo poznamo nekaj zvijač, ki lahko vsaj deloma odpravijo tudi ta problem. 

Zakaj nas čebula spravi v jok?

Ko čebulo prerežemo, se njene celice razbijejo. Tvori se sulfenična kislina, ki razpade v plin, in ko doseže oko, reagira z vodo v očesu in tvori razredčeno raztopino žveplene kisline. Ta draži živčne končiče v očesu in spodbudi solzne žleze, da začno izločati solze.

Predlogi:

  • Leseno desko postavite pod napo ali, še bolje, v bližino ventilatorja. Ta bo odpihnil zrak v drugo smer, stran od vaših oči.
  • Oči si zaščitite s plavalnimi očali.
  • Petnajst minut pred rezanjem dajte čebulo v zamrzovalnik.
  • Čebulo olupite, ji odrežite oba konca in jo za 15 minut potopite v skledo vode.
  • Čebulo režite in sekljajte kar v koritu, pod tekočo vodo.

Še nekaj nasvetov za uspešno in manj »mokro« sekljanje čebule:

  • Uporabljajte res oster nož.
  • Če se vam oči med rezanjem začnejo solziti, jih ne mencajte s prsti, saj so prepojeni s čebulnim sokom.
  • Bela, rdeča in rjava čebula vam bodo izvabile največ solz iz oči, zato uporabljajte rajši manj ostre in bolj sladke vrste, na primer majski srebrnjak.
  • Ko si organizirate sestavine za svoj recept, naj bo priprava čebule na zadnjem mestu.