Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Brez glutena? Ni problema!

22. 10. 2016; 01.00
Avtor: C. R./Bodi zdrava
ajda

foto: Pixabay

Ne veste, kaj bi za okrepčilo ponudili obiskom, če se med njimi znajde kdo, ki ne uživa glutena? Naj vam kot vodilo služijo naslednje vrstice. Če ste na obisk povabili vegane, pa se boste morali znajti sami.

Ajda. Nekoč je veljala za običajno kmečko hrano in celo hrano revežev, danes pa jo uvrščamo med najbolj hranljiva in zdrava živila. Ajda ima uravnovešeno aminokislinsko sestavo beljakovin, njene beljakovine pa skupaj s počasi prebavljivim škrobom prispevajo k nižanju holesterola v krvi. Ajdova zrna so tudi bogat vir vitaminov skupine B. Nekatere snovi v ajdi zavirajo delovanje določenih encimov, posledica pa je zmanjšanje vode v medceličju. S tem varujejo pred nastanki edemov, vnetji, bolečinami in krči. Ajdova kaša je idealno živilo tudi za današnji čas. Ne samo zaradi velike hranljivosti, ampak tudi zato, ker je hitro pripravljena – kuhana je v dobrih desetih minutah. Uporabljamo jo kot prilogo k mesnim jedem, jušno zakuho, v nadevih, sladicah ali samostojno kot rižoto z gobami ali zelenjavo.

Amarant. Naravno odporen proti škodljivcem, pri njegovi pridelavi tako ni treba uporabljati škropiv in umetnih gnojil, zato je zrnje že samo po sebi ekološko. Je izjemno hranljivo živilo. Bogato je z beljakovinami, maščobnimi kislinami omega-6, vlakninami in esencialnimi aminokislinami (redkima lizinom in metioninom). Vsebuje tudi vitamine A, C in E, vitamine skupine B ter cink in kalij. Amarant se lahko uporablja za kaše, priloge in samostojne jedi, dober pa je tako v sladkih kot slanih jedeh.

Kvinoja. Vsebuje dvakrat več beljakovin od običajnih žit, manj ogljikovih hidratov in veliko zdravih maščob. Je popolno beljakovinsko živilo, kar pomeni, da vsebuje vse nujno potrebne aminokisline za gradnjo mišic (tako kot meso, jajca ali mlečni izdelki). Kvinojo lahko uporabljamo za pripravo kaš, solat, juh in sladic.

Riž. Cenijo ga tako v dietni prehrani kot v kulinariki. Je lahko prebavljiv, hitro dovaja energijo, dobro deluje na črevesno floro in ne povzroča alergij. Glede na obliko in barvo se riž razlikuje po načinu kuhanja, priprave in uporabe. Beli riž vsebuje več škroba in pri predelavi izgubi tudi nekaj hranilne in energijske vrednosti, rjavi riž pa pri kuhanju ohrani vse svoje vrednosti. Različne vrste riža se uporabljajo v različnih jedeh.

Proso. Pospešuje odvajanje vode iz telesa in uravnava črevesno floro. Od mineralov vsebuje večje količine fosforja, magnezija in železa ter silicija. Vsebuje tudi precej beljakovin, od tega kar osem esencialnih aminokislin. Če se uživa, je izjemno učinkovito naravno zdravilo pri kožnih težavah in z njimi povezanimi alergijami. Uporabimo ga lahko kot prilogo in prikuho, v slanih in sladkih jedeh.

prejšnji članek
Harmonija obraznih potez
Moda&Lepota
Harmonija obraznih potez
naslednji članek
Hrana za lepo kožo
Moda&Lepota
Hrana za lepo kožo