Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Top smutiji letošnje jeseni

22. 10. 2016; 09.00
Avtor: Helena Primic/Bodi zdrava
sadje,mešalnik ženska

foto: Profimedia

Izkoristite moč narave, ki ponuja obilo hranilnih snovi, ki skrbijo za močan imunski sistem.

Preprosti, izjemno zdravi in lahko prebavljivi – smutiji. Izkoristite te njihove odlične lastnosti ter letošnjo jesen in zimo pričakajte z močnim imunskim sistemom, hitrimi možgani in urejeno prebavo.

Nabildan imunski sistem

Kadar koli se boste lotili krepitve imunskega sistema, vam bo telo hvaležno. Dodatna pomoč sistemu, ki skrbi za naše zdravje in dobro počutje, v resnici prav nikoli ni odveč, še posebno pa jeseni, ko se začne obdobje prehladov in večjih stresnih obremenitev. Zato izkoristite moč narave, ki ponuja obilo hranilnih snovi, ki skrbijo za močan imunski sistem. Sadju z domačega vrta ali ekološke tržnice dodajte tudi kakšno superživilo in dobili boste smuti, ki bo 'nabildal' vaš obrambni mehanizem.

Za smuti Nabildan imunski sistem potrebujete:


½ banane
1 jedilno žlico borovnic
1 jedilno žlico malin
1 žličko zelenih alg
1 žličko tekočega klorofila
½ žličke ekološke mace
1 jedilno žlico rastlinskih beljakovin
ščepec semen chia
približno 1 deciliter rastlinskega napitka ali vode (glede na želeno gostoto smutija)

Zeleni hemoglobin
Klorofil je za človekov organizem skoraj čudežen. Njegova zdravilna moč izvira predvsem iz dejstva, da je po molekularni strukturi skoraj popolnoma enak hemoglobinu (tam, kje je v hemoglobinu železo, je pri klorofilu magnezij), zato mu pomaga opravljati njegovo delo – pomaga pri sproščanju novih rdečih krvničk (eritrocitov), zato zelo hitro po zaužitju izboljša tako raven energije kot počutje. Ker zelo učinkovito razkisa telo, je odličen pomočnik v boju proti raku, preprečuje pa tudi slab zadah, če omenimo le nekatere njegove pozitivne učinke na zdravje. Ker se klorofil s kuhanjem uniči in bi za pravi učinek morali zaužiti vsaj kilogram surove zelene zelenjave na dan, je odlična rešitev tekoči klorofil, kjer zadostuje le ena žlička na dan.

Ultrahitri možgani

Zahteve v službi, tisoč opravkov doma, čas zase in za partnerja – množica nalog, ki jih morajo naši možgani predelati prav vsak dan. Zato jim privoščite nagrado iz mešalnika, ki jih bo premaknila v naslednjo prestavo in jim tako olajšala vsakodnevno delo. Čeprav namreč zasedajo le dva odstotka človekove telesne teže, potrebujejo in porabijo okrog četrtino vse energije, ki jo imamo na voljo. Pri izbiri sestavin pazite, da boste izbrali čim več sestavljenih sladkorjev, ki se počasi sproščajo in tako omogočajo, da možgani nikoli ne ostanejo brez glavnega goriva – glukoze.

Za smuti Ultrahitri možgani potrebujete:
sok 1 ekološke pomaranče
sok ½ limone
2 figi (sveži ali suhi)
ščepec orehov
1 jedilno žlico ekološkega stoodstotnega kakava
1 jedilno žlico rastlinskih beljakovin
1 žličko kakavovega masla
½ žličke ekološke ašvagande
ščepec kardamoma
približno 1 deciliter rastlinskega napitka ali vode (glede na želeno gostoto smutija)

Zrelaksirana prebava

Čeprav imamo občasno (če že ne vsak dan) vsi prebavne težave, o njih pred drugimi vendarle ne govorimo radi. Ali ste že kdaj doživeli, da bi vam prijateljica ali sodelavec, ko bi ga vprašali, kako je, odgovoril, da je sicer dobro, toda da ga že dva dni strašno mučijo vetrovi? Težko verjetno. Pa vendar so prebavne težave ena od najpogostejših zdravstvenih težav sodobnega človeka. Zato bo pomoč v obliki smutija Zrelaksirana prebava zagotovo prišla zelo prav tako tistim, ki skrivajo težave z zaprtjem, drisko in prebavnimi krči, kot tistim, ki jih le občasno napihne in imajo težave z vetrovi.

Za smuti Zrelaksirana prebava potrebujete:
1 ekološko kiselkasto jabolko
5 suhih sliv
nastrgan košček ingverja (približno 1 centimeter)
1 jedilno žlico pšenične trave
1 jedilno žlico konopljinih semen
1 žlico kokosove maščobe
nekaj zrn kumine
½ žličke ekološkega cimeta
približno 1 deciliter rastlinskega napitka ali vode (glede na želeno gostoto smutija)

Nepogrešljiva konoplja
Konopljina semena vsebujejo veliko proteinov (kar dvajset aminokislin) in vlaknin, zato zelo učinkovito izboljšujejo prebavo. Ker vsebujejo tudi veliko zdravih maščob, vitaminov in mineralov, boste z rednim uživanjem konopljinih semen poskrbeli ne le za prebavo, temveč tudi uravnali raven krvnega sladkorja in holesterola ter zvišali raven energije. Pri občutljivi prebavi je dobro izbrati olupljena konopljina semena, kljub temu da ovoj vsebuje veliko vlaknin.

prejšnji članek
Čas za nove vadbe
Zdravje
Čas za nove vadbe
naslednji članek
Izboljšajte presnavljanje
Zdravje
Izboljšajte presnavljanje