stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Poznate pravo vino pikolit?

8. 11. 2018; 02.00
Avtor: K.M.
Vino pikolit Villa Fabiani

Vino pikolit Villa Fabiani foto: Katja Kaja Mejač

Čeprav ste morda mnenja, da ste že pili vino pikolit, ki je bilo pridelano v Sloveniji, obstaja veliko možnosti, da to ni bilo predelano ravno iz vrste trte pikolit.

Obuditev vina pikolit
Čeprav je vino pikolit znano tudi v drugih slovenskih vinorodnih okoljih, je vino le redko pridelano tudi iz trte pikolit, takšnega pa zagotovo najdete na Krasu, na starem posestvu družine Fabiani, ki se je s pridelavo tega prepoznavnega vina ukvarjala že pred vrsto leti. Vsi, ki si boste za martinovo ali ob kakšni drugi priložnosti vzeli nekaj več ur za uživanje v lepoti tega dela Slovenije, se lahko od Štanjela sprehodite še do nekaj minut oddaljene vasi Kobdilj, kjer stoji nekdanja družinska domačija slovenskega arhitekta, ki sta jo pred leti odkupila in delno že prenovila zakonca Malgaj. Poleg arhitekturne prenove pa sta si omislila tudi obuditev nekoč prepoznavne avtohtone desertne vinske vrste pikolit. Skupaj z družino Štoka so namreč zopet zasadili več tisoč trt nekoč prepoznavnega vina in po več kot 70 letih zopet opravili prvo ročno trgatev. Posestvo, ki je sicer popolnoma v zasebni lasti, bo svoja vrata za obiskovalce odprlo tudi na letošnje martinovo, a je število prostih mest omejeno.

Trta pikolit posestvo Villa Fabiani foto: Katja Kaja Mejač

Villa Fabiani foto: Katja Kaja Mejač

Kmečki dvorec, Villa Fabiani, je danes zaščiten kulturni spomenik, dom znane osebnosti, in je kot domačija Maksa Fabianija vpisana v register kulturnih spomenikov pri Ministrstvu za kulturo.

prejšnji članek
Lepotni nasveti znanih lepotic!
Moda&Lepota
Lepotni nasveti znanih lepotic!
naslednji članek
Milan Severino prijavil zaradi nasilja v družini!?
Svet slavnih
Milan Severino prijavil zaradi nasilja v družini!?
#obraziavenija
obraziavenija