NinaPuslar_makingof_Ursapremik-68 Odkrito.si

NINA PUŠLAR PREDSTAVLJA NOV VIDEO

horoskop, astrologija Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 18. novembra

Zlata ženska Petisvet.si

To se zgodi, ko ženska ...

starejši moški, obupan, obup, žalost Svet24.si

Država ne da denarja! Za revne starše morajo ...

igor_juric06 Svet24.si

Sin in žena sta takoj videla, da se z njim dogaja...

52CF59DF-466B-4212-A4B7-523E463AD708 Najstnica.si

Top najstnica 2018 je Zoja Šuc

inot Njena.si

Za vedrim nasmehom se skriva kruta zgodba

Poznate pravo vino pikolit?
| K.M.

Poznate pravo vino pikolit?

Vino pikolit Villa Fabiani, Katja Kaja Mejač

Čeprav ste morda mnenja, da ste že pili vino pikolit, ki je bilo pridelano v Sloveniji, obstaja veliko možnosti, da to ni bilo predelano ravno iz vrste trte pikolit.

Obuditev vina pikolit
Čeprav je vino pikolit znano tudi v drugih slovenskih vinorodnih okoljih, je vino le redko pridelano tudi iz trte pikolit, takšnega pa zagotovo najdete na Krasu, na starem posestvu družine Fabiani, ki se je s pridelavo tega prepoznavnega vina ukvarjala že pred vrsto leti. Vsi, ki si boste za martinovo ali ob kakšni drugi priložnosti vzeli nekaj več ur za uživanje v lepoti tega dela Slovenije, se lahko od Štanjela sprehodite še do nekaj minut oddaljene vasi Kobdilj, kjer stoji nekdanja družinska domačija slovenskega arhitekta, ki sta jo pred leti odkupila in delno že prenovila zakonca Malgaj. Poleg arhitekturne prenove pa sta si omislila tudi obuditev nekoč prepoznavne avtohtone desertne vinske vrste pikolit. Skupaj z družino Štoka so namreč zopet zasadili več tisoč trt nekoč prepoznavnega vina in po več kot 70 letih zopet opravili prvo ročno trgatev. Posestvo, ki je sicer popolnoma v zasebni lasti, bo svoja vrata za obiskovalce odprlo tudi na letošnje martinovo, a je število prostih mest omejeno.

Foto: Katja Kaja Mejač - Trta pikolit posestvo Villa Fabiani

Foto: Katja Kaja Mejač - Villa Fabiani

Kmečki dvorec, Villa Fabiani, je danes zaščiten kulturni spomenik, dom znane osebnosti, in je kot domačija Maksa Fabianija vpisana v register kulturnih spomenikov pri Ministrstvu za kulturo.