Goran Šarac Odkrito.si

Odločitev bivšega moža Simone Weiss dviga ...

Vožnja pod vplivom alkohola, vinjen, opit, pijan, voznik Svet24.si

VIDEO: Neverjetno: med vožnjo iz avta padel otrok...

Frenk Petisvet.si

Včeraj izgubljal bitko z življenjem, danes pa ...

sneg Svet24.si

Sneg v Sloveniji: zapadlo ga bo do 25 centimetrov

Sambuca Svet24.si

V tem obalnem mestu stanovanja in hiše za en evro

Justina Bieberja in Hailey Baldwin Najstnica.si

Znan je datum poroke Justina Bieberja

kmetija3 Njena.si

Denis Toplak zapustil Slovenijo

Poznate pravo vino pikolit?
| K.M.

Poznate pravo vino pikolit?

Vino pikolit Villa Fabiani, Katja Kaja Mejač

Čeprav ste morda mnenja, da ste že pili vino pikolit, ki je bilo pridelano v Sloveniji, obstaja veliko možnosti, da to ni bilo predelano ravno iz vrste trte pikolit.

Obuditev vina pikolit
Čeprav je vino pikolit znano tudi v drugih slovenskih vinorodnih okoljih, je vino le redko pridelano tudi iz trte pikolit, takšnega pa zagotovo najdete na Krasu, na starem posestvu družine Fabiani, ki se je s pridelavo tega prepoznavnega vina ukvarjala že pred vrsto leti. Vsi, ki si boste za martinovo ali ob kakšni drugi priložnosti vzeli nekaj več ur za uživanje v lepoti tega dela Slovenije, se lahko od Štanjela sprehodite še do nekaj minut oddaljene vasi Kobdilj, kjer stoji nekdanja družinska domačija slovenskega arhitekta, ki sta jo pred leti odkupila in delno že prenovila zakonca Malgaj. Poleg arhitekturne prenove pa sta si omislila tudi obuditev nekoč prepoznavne avtohtone desertne vinske vrste pikolit. Skupaj z družino Štoka so namreč zopet zasadili več tisoč trt nekoč prepoznavnega vina in po več kot 70 letih zopet opravili prvo ročno trgatev. Posestvo, ki je sicer popolnoma v zasebni lasti, bo svoja vrata za obiskovalce odprlo tudi na letošnje martinovo, a je število prostih mest omejeno.

Foto: Katja Kaja Mejač - Trta pikolit posestvo Villa Fabiani

Foto: Katja Kaja Mejač - Villa Fabiani

Kmečki dvorec, Villa Fabiani, je danes zaščiten kulturni spomenik, dom znane osebnosti, in je kot domačija Maksa Fabianija vpisana v register kulturnih spomenikov pri Ministrstvu za kulturo.