Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Kuhinjski kompostnik iz recikliranih ribiških mrež

6. 10. 2020; 10.00
Avtor: PR
bokashi organko 2 ocean 2

Z inovativnim slovenskim izdelkom do čistejših oceanov. foto: Promocijsko gradivo

Z inovativnim slovenskim izdelkom do čistejših oceanov ...

Plastični odpadki niso edini onesnaževalec naših oceanov, saj je vanje na leto odvrženih zastrašujočih 640.000 ton ribiških mrež, ki predstavljajo smrtno nevarnost za celoten ekosistem. V velenjski Skazi, kjer se že leta posvečajo problematiki odpadkov, so svojo pozornost sedaj usmerili še na oceane. Najnovejšo generacijo svojega večkrat nagrajenega kuhinjskega kompostnika Bokashi Organko 2 so namreč izdelali kar iz odpadnih ribiških mrež. Inovacija, ki že sama po sebi spodbuja vračanje naravi, je s tem postala še bolj trajnostna.

Celoten proces izdelave Bokashi Organka 2 Ocean se prične z ročnim zbiranjem ribiških mrež v pristaniščih, pri ribičih in tudi pri ladjedelnicah, kjer potekajo obnove starejših ladij. Mreže odpeljejo v poseben obrat, kjer jih zmeljejo v drobne delce, nato pa sledi implementacija postopkov frakcij. Tam mreže očistijo, jih de-polimerizirajo ter dodajo dodatke, ki material osvežijo. Nastane predelan granulat, ki ga z brizgalnimi stroji predelajo v nov izdelek. Ta je skoraj v celoti reciklat. Izvršni direktor podjetja Robert Agnič je ob tem pojasnil, da se lahko certificiran material v celoti kosa z novimi, ravnokar nastalimi materiali iz surove nafte, saj so mu vrnjene vse njegove mehanske, kemijske in termične lastnosti.

Ideja je plod celotne Skazine ekipe, pri njeni uresničitvi so sodelovali oddelki razvoja, kakovosti, raziskav, inovacij, tehnologije, nabave in marketinga. Kot pravi Agnič: »Za uspešen in učinkovit razvoj novega izdelka je ključno oblikovanje projektne skupine, ki je sestavljena iz strokovnjakov na posameznih funkcijskih področjih.«

Proces izdelave se prične z ročnim zbiranjem ribiških mrež . foto: Promocijsko gradivo



Kompostniki omogočajo zero waste življenjski slog
Nov Bokashi Organko 2 Ocean je še bolj trajnostno naravnan kot njegov predhodnik, saj resnično jemlje iz narave in vrača v njo. Skazini kuhinjski kompostniki namreč omogočajo zero waste življenjski slog in ekološko vrtnarjenje, saj odpadke spreminjajo v prvovrstno kompostno osnovo, organsko gnojilo za naše rastline ter naravno čistilo za odtoke. Med drugim se z uporabo Bokashija močno skrajša fermentacijska doba, izognemo pa se tudi neprijetnim vonjem, ki so značilni za klasično kompostiranje. Z uporabo Bokashija se količina bioloških odpadkov zmanjša do 25 %, zmanjšuje se tudi ogljični odtis gospodinjstva, v življenja uporabnikov pa se na preprost način vpelje krožno gospodarjenje.

Dva evra od vsakega nakupa za čiščenje oceanov
Skaza si prizadeva, da so vsi njihovi izdelki v največji možni meri narejeni iz bio-osnovanega ali bio-razgradljivega materiala, s čimer želijo doprinesti svoj delež k varovanju okolja. »Problematike z odpadki se v ekipi lotevamo ves čas. V preteklosti smo se bolj ukvarjali z odpadki v naravi in na kopnem, sedaj pa smo se preselili še v oceane,« je odločitev, s katero ponovno potrjujejo resnost in dolgoročnost svoje vizije, komentiral izvršni direktor Bart Stegeman. Slednje dokazuje tudi dejstvo, da bodo pri Skazi dva evra od vsakega prodanega Bokashi Organka 2 Ocean namenili za čiščenje oceanov.

Bokashi Organko 2 Ocean bo v redni prodaji na voljo od sredine oktobra.

prejšnji članek
Horoskop: Imeli boste moč nad ljudmi
Horoskop
Horoskop: Imeli boste moč nad ljudmi
naslednji članek
Po dolgoletni bolezni umrl rocker Eddie Van Halen
Svet slavnih
Po dolgoletni bolezni umrl rocker Eddie Van Halen